1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Dünya Makarna Günü’nde Türk Makarna Sektörünün Başarısı

Dünya Makarna Günü’nde Türk Makarna Sektörünün Başarısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Makarna Günü’nde Türk Makarna Sektörünün Başarısı Vurgulandı

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği ve Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği, 25 Ekim Dünya Makarna Günü’nü kutlarken, Türk makarna sektörünün uluslararası başarılarına dikkat çekti. Dernek başkanlarından Tiryakioğlu, Türkiye’nin dünya makarna ticaretinde %24,9 gibi önemli bir paya sahip olduğunu ifade etti. İtalya’nın ardından ikinci sırada yer alan Türkiye, 1,25 milyon tonluk ihracatıyla dikkat çekiyor.

MAKARNA İHRACATINDA TARİHİ REKORLAR

Tiryakioğlu, 2014 yılında Türkiye’nin dünya makarna ticaretindeki payının %17,9 olduğunu, ancak bu oranının 2022’de %24,9’a yükseldiğini belirtti. Sektör, bu yıl sonunda 1,5 milyon ton ihracata ulaşmayı ve küresel pazardaki payını %30 seviyelerine çıkarmayı hedefliyor. Türk makarna sektörü, aynı zamanda 50 bin kişiye istihdam sağlarken, iç ve dış ticaret hacmiyle her yıl yaklaşık 2 milyar dolarlık ekonomik değer yaratıyor.

YILDA 2 MİLYON TON ÜRETİM, 750 BİN TON TÜKETİM

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Aykut Göymen, Türkiye’de faaliyet gösteren 25 fabrikanın yıllık üretim kapasitesinin 3 milyon ton olduğunu ifade etti. Ülkemizde yılda 2 milyon ton makarna üretimi gerçekleştirildiğini ve bunun yalnızca 750 bin tonunun yurt içinde tüketildiğini belirten Göymen, Türkiye’de kişi başına yıllık makarna tüketiminin 8,5 kilogram olarak hesaplandığını, bu oranın İtalya’da 23 kilogram düzeyinde olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE, MAKARNA ÜRETİMİNDE MARKA ÜLKE

Göymen, Türkiye’nin yüksek üretim kapasitesi ve kalite anlayışıyla dünya makarna pazarında önemli bir oyuncu olduğunu dile getirdi. Makarna üretiminde Türkiye’nin, özellikle durum buğdayı üretimi açısından avantajlı bir konumda olduğunu belirten Göymen, Gaziantep’in Türkiye’nin toplam makarna üretim kapasitesinin %53’üne ev sahipliği yaptığını ekledi.

İHRACATTA MARKALAŞMA VURGUSU

Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkanı Nihat Uysallı, Türkiye’nin dünya makarna pazarındaki payını artırmak için ihracatta markalaşmaya daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Uysallı, Türk makarnasının özellikle Japonya gibi zorlu ve kaliteli pazarlarda da başarılı olduğunu belirterek, dünyadaki talebe uygun kaliteli üretim yapmanın önemine dikkat çekti.

Kaynak: Sözcü

Dünya Makarna Günü’nde Türk Makarna Sektörünün Başarısı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!