Elazığ’da faaliyet gösteren bir demir maden ocağı, çıkardığı hafriyat ve atıkları çevredeki köylülere ait tarım arazilerine ve Keban Barajı’na bırakması nedeniyle Halil İbrahim İskenderoğlu adına maden şirketine karşı suç duyurusunda bulunan avukat Sercihan Çelik, çevrenin zarar görmesini engellemek amacıyla yargının ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün sorumluluklarını yerine getirmediğini vurguladı.
“Bölgedeki Madencilik Faaliyetleri 2009’dan Beri Süregelmektedir”
Avukat Sercihan Çelik, bölgede yapılan vahşi madenciliğe karşı son altı aydır hiçbir önlem alınmadığını belirterek, “Daha önce yeni adı Muratçık köyü olan Aşvan’da madencilik faaliyetleri nedeniyle çevre kirliliği oluşmuş ve müvekkilimin mülkiyet hakkının ihlal edildiği yönünde haberler yapılmıştı. Ağustos ayında yapılan bu haberlerin ardından, bölgede faaliyetlerin durdurulduğu yönünde söylentiler olsa da, bu iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Söz konusu madencilik faaliyetleri nedeniyle yaptığımız suç duyurusu doğrultusunda Mayıs ayında bir soruşturma dosyası açılmıştır. Açılan bu dosyaya sonrasında bir bilirkişi raporu eklenmiştir. Bu rapor, bölgede 2009 yılından beri madencilik faaliyeti yapıldığını, hatta iki farklı maden şirketinin burada faaliyet gösterdiğini, maden faaliyetleri sonucu çevreye atık ve molozların döküldüğünü, ayrıca vatandaşların mülkiyet haklarına tecavüz edildiğini ortaya koymaktadır. Raporların Haziran ayında hazırlandığı, ancak dosyaya çok daha sonra eklendiği görülmektedir. Raporda, ifadesi alınan yetkililerin en kısa sürede gerekli düzeltmeleri yapacaklarını beyan ettikleri belirtilmiştir, fakat Haziran ayından bu yana bölgede hiçbir değişiklik olmamıştır” diye konuştu.
“Soruşturma Dosyası Yavaş İlerliyor”
Çevreye karşı işlenen bir suç olmasına rağmen, soruşturma dosyasının beklenmedik bir yavaşlıkla ilerlediğini ifade eden Çelik, “Muratçık köyüne gittiğinizde tüm atıkların hâlâ ortada durduğunu görebilirsiniz. Temiz bir çevrede yaşamak, hepimizin hakkı olmakla birlikte, bu hak aynı zamanda çevreyi koruma sorumluluğunu da beraberinde getirmektedir. Bu konuda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bilgi alma hakkı kapsamında başvuruda bulunmuş olsak da, başvurumuz hâlâ cevapsız kalmıştır. Soruşturma dosyası ne yazık ki çok ağır bir şekilde ilerlemektedir. Atıklar hem çevre tarlarına hem de Keban Baraj Gölü’ne dökülmektedir. Dosyaya sunulan rapor da bu durumu doğrulamaktadır. Özellikle suyun arıtılma işleminin nasıl yapıldığı konusunda da ciddi şüpheler bulunmaktadır. Bu bağlamda yetkililerden konuyla ilgili açıklık getirmelerini ve ihmalkarlığın göz ardı edilmemesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Sözcü