1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) Hakkında Bilgiler

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) Hakkında Bilgiler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

15 Eylül 2023’te uygulamaya giren Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 1 Ocak 2025 itibarıyla zorunlu hale gelecek. Yeni sistemin işleyişi ve detayları hakkında bilgilendirici bir rehber sunuyoruz. İşte 10 SORU VE 10 CEVAP ile yeni sistemin kapsamı:

1 – İlanın sistemden doğrulandığı nasıl anlaşılır?

Yanında doğrulanmış ilan logosu bulunan ilanlar, yetki doğrulaması yapılmış ilanlar olarak servis edilecektir.

2 – Bireysel ilanlar nasıl verilecek?

Bireysel ilan vermek isteyenler, ilan platformunun ilgili alanına taşınmaz numarasını girmelidir. Sistem, malik ve hısımlık kontrolünü otomatik olarak gerçekleştirecek. Eğer ilanı veren, taşınmazın sahibi, eşi veya birinci ve ikinci derece akrabalarından biri ise, standart ilan verme prosedürü tamamlanarak ilan girişi yapılacaktır.

3 – İlanlar emlak işletmesince nasıl verilecek?

Emlak işletmelerinin ilan girebilmesi için taşınmaz ticareti yetki belgesine sahip olmaları zorunludur. Taşınmaz sahibi, e-Devlet üzerinden emlakçının yetkilendirilmiş olduğunu doğrulamalıdır. Sistem, yetki kontrolünü otomatik olarak yapacak ve yetki mevcutsa, normal ilan verme prosedürü ile ilan girişi yapılacaktır. Emlak işletmeleri, taşınmaz numarasını taşınmaz sahibinden temin etmekle yükümlüdür.

4 – Tapu kaydı olmayan taşınmaz için nasıl ilan verilecek?

Tapu kaydı bulunmayan taşınmazlara ilişkin ilanlar, sisteme dahil olmadan verilebilecektir. Bu tür ilanların girişinde, ilan platformunda “tapum yok” seçeneği işaretlenecektir. Henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, TOKİ ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ projeleri ve gecekondu gibi taşınmazlar, tapusu olmayan taşınmazlar kategorisinde değerlendirilecektir.

5 – Taşınmaz için verilen yetki iptal edilebilecek mi?

Taşınmaz için verilen yetki, ilgili taraflarca istenildiğinde iptal edilebilecektir. İptal işlemleri, sistem üzerinden kolayca yapılabilir.

6 – Taşınmaz için verilen yetkinin süresi uzatılabilecek mi?

Taşınmaz için verilen yetkinin süresi, tarafların talebi doğrultusunda uzatılabilecektir. Uzatma işlemi, sistem üzerinden gerçekleştirilecektir.

7 – e-Devlete erişimi bulunmayan yabancılara ait taşınmaz ilanları nasıl verilecek?

e-Devlete erişimi olmayan (yabancı kimlik numarası bulunmayan) yabancı mülk sahiplerinin taşınmazlarına ilişkin verilecek ilanlar, uygulamaya dahil edilmeyecektir. Bu ilanların girişinde, taşınmaz sahibinin e-Devlet’e erişimi olmadığına dair bir işaretleme yapılacaktır.

8 – Kiralık taşınmaz ilanları sisteme dahil mi?

EİDS yetki doğrulama uygulaması, hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu olacaktır. Kiralık ilanlar da bu sistem kapsamında doğrulanacaktır.

9 – Hisseli taşınmazlarda tüm hissedarların yetki vermesi zorunlu mu?

Hisseli taşınmazlar için yalnızca bir hisse sahibinin yetki vermesi yeterli olacaktır. Diğer hissedarların onayına ihtiyaç duyulmayacaktır.

10 – Uygulama tamamen devreye alındığında yayında olan ilanlar kalkacak mı?

Uygulama tamamen devreye alındığında yayında olan ilanlar için durum değişikliği olmayacaktır. Ancak bu ilanların yayın süresi dolduğunda, EİDS üzerinden yetkilendirmeye ilişkin sorgulama yapılacak ve olumlu bir dönüş alınması durumunda ilan yeniden yayınlanabilecektir.

Kaynak: Sözcü

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) Hakkında Bilgiler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!