1. Haberler
  2. Gündem
  3. Emeklilikte Adalet İçin Miting Düzenlendi

Emeklilikte Adalet İçin Miting Düzenlendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) öncülüğünde bir araya gelen emekçiler, kademeli emeklilik hakkı talebiyle Kartal Meydanı’nda büyük bir miting düzenledi. “Borçlu değil alacaklıyız” ve “Hak, hukuk, adalet” sloganlarıyla seslerini duyuran emekçiler, 1999 sonrası sigortalı çalışanların anayasal haklarına vurgu yaptı.

Anayasal Bir Hak Olarak Kademeli Emeklilik

EMADDER Genel Başkanı Mihriban Uğurlu, mitingde yaptığı konuşmada, sosyal güvenlikte eşitlik ve adaletin anayasal bir gereklilik olduğunu belirtti. Uğurlu, şunları ifade etti:

“Bu bir anayasal hak.”

“Bir buçuk yıldır dile getirdiğimiz mağduriyetlerimizin temel nedeni, 3 Mart 2023 tarihinde düzenlenen 7438 sayılı EYT yasasıdır. Bu yasa, yalnızca 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayanları kapsarken, anayasa gereği tüm çalışanlar için adil bir kademeli emeklilik sistemi sunmamaktadır. Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen bu eşitsiz düzenleme, Anayasa’nın 2. ve 60. maddelerine aykırıdır. Hakkımızı alana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Kademeli emeklilik bir talep değil, anayasal haktır.”

Mağduriyetlere Dikkat Çekildi

Uğurlu, EYT düzenlemesinin yarattığı mağduriyetlere de dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

“Adaletsizliğin kurbanı olduk.”

“Yaşı küçük olan emekli olurken, yaşı büyük olan cezalandırılıyor. Primi az olan emekli olurken, primi fazla olanlar mağdur ediliyor. Özellikle 2000-2008 yılları arasında çalışanlar, bu adaletsizliğin en büyük kurbanları oldu. Biz devletimize güvenip çalıştık ama şu anda en büyük felaketi biz yaşıyoruz.”

Ağır Vergi Yükü Altında Ezilen Emekçiler

Emekçilerin ağır vergi yükü altında ezildiğini vurgulayan Uğurlu, şunları kaydetti:

“Sessiz kalamayız.”

“Daha maaşımız yatmadan vergisi kesilen, SGK primi ödenen bizler, çalıştık, ürettik. Ancak emeklilik hakkımızı, yıllarca ödediğimiz primlerin karşılığını almak istiyoruz. Devletimiz sosyal adaleti sağlamak zorundadır. SGK bütçesinin yükünü 8 Eylül 1999 sonrası işe giren çalışanların üzerine yıkamazsınız. Bu adaletsizliğe sessiz kalamayız.”

Miting, emekçilerin taleplerini güçlü bir şekilde dile getirmesiyle sona ererken, Uğurlu ve EMADDER, mücadeleye devam edeceklerini belirttiler.

Mağdurların Duyguları ve Talepleri

  • Birce Göktaş: “Hakkımızı almak için geldik. 8 Eylül 1999 sonrası akranlarımızla aramızda 17-20 yıl gibi emeklilik yaşında bir adaletsizlik gerçekleşti. Biz de hakkımızı almak için İzmir’den İstanbul’a geldik. Mitingimizde hakkımızı arayacağız.”
  • Necdet Şahin: “Bizler 1 günle 17 yıla mahkum edildik. Akranlarımız emekli oldu, biz de 17 sene bekleyecek durumda değiliz. Hakkımız olan kademeli emekliliği istiyoruz.”
  • Ali Osman Çelik: “EYT’yi 19 günle kaybettim. Burada büyük bir adaletsizlik var. Adam öldürsem 17 yıl olmaz. Devlet büyüklerimizden adalet bekliyoruz. Lütfen bu kadar insanı görmezden gelmeyin.”
  • Mehmet Halim Sarıboğa: “Ben tam 40 günle kaçırdım EYT’yi. Fabrikada işçiyim, akranlarım arasında dalga konusu oldum. Ne olursun bu hakkımızı geri versinler.”

Kaynak: Sözcü

Emeklilikte Adalet İçin Miting Düzenlendi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!