1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Emlak Vergisi Muafiyetleri ve Başvuru Süreci

Emlak Vergisi Muafiyetleri ve Başvuru Süreci

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emlak Vergisi ve Muafiyetleri

Emlak vergisi, her yıl iki dönem halinde, Mayıs ve Kasım aylarında mülk sahipleri tarafından ödenmektedir. 2024 yılı için bu verginin son ödeme tarihi ise 30 Kasım olarak belirlenmiştir. Ödeme süresinin yaklaşmasıyla birlikte, birçok kişi emlak vergisinden kimlerin muaf olduğunu ve muafiyet için gereken şartları merak etmektedir.

Emlak vergisi muafiyeti, verginin sıfır oranında uygulanması anlamına gelmektedir. Ancak bu muafiyet yalnızca konutlar için geçerlidir. Emlak vergisinden muaf olabilmek için, konutun Türkiye sınırları içerisinde bulunması ve 200 metrekareyi aşmaması gerekmektedir. Ayrıca, yalnızca tek bir konuta sahip olmanız da şarttır. Örneğin, muafiyet hakkınız olduğunu bilmeden vergi ödediyseniz, ödediğiniz bu vergi geri iade edilebilir.

KİMLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF?

  • Emekliler
  • Hiçbir geliri olmayanlar
  • Engelliler
  • Gaziler
  • Şehitlerin dul ve yetimleri

Ancak, emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden vatandaşlar emlak vergisini tam olarak ödemek zorundadır. Ayrıca, bir evi bulunan ve bunu kiraya veren emeklilerin de vergi muafiyeti hakkı bulunmaktadır. Eşlerin her ikisi adına konut bulunması durumunda, birinde oturup diğerini kiraya vermemeleri halinde de vergi muafiyeti geçerliliğini korumaktadır. Yeni emekli olanlar ise emekli oldukları tarihi izleyen yıldan itibaren indirimli emlak vergisi ödeyeceklerdir.

EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLMAK İÇİN HANGİ BELGELER GEREKİYOR?

Dünya’nın yazarı Mahmut Bülent Yıldırım’ın haberine göre, emlak vergisinden muaf olmak için gereken belgeler merak konusu olmuştur. Muafiyet için, ilgili belgelerin muafiyet durumunu gösterir şekilde ilgili kurumlardan veya e-devlet üzerinden temin edilmesi ve bu belgelerin ilgili belediyelere iletilmesi gerekiyor.

  • Emekliler için emekli olduklarını gösteren belge,
  • Engelliler için engelli kimlik kartı fotokopisi ve sağlık kurulu raporu,
  • Hiçbir geliri olmayan kişiler için vergi mükellefiyetinin olmadığına dair belge,
  • Emekli Sandığı, Bağ-Kur, SGK gibi kurumlardan alınan aktif sigortasının olmadığını gösteren belge,
  • Şehit ve gaziler için dul, yetim ya da gazi olduğunu gösteren belge,
  • Ayrıca, verilen belgelerin ıslak imzalı olması da zorunludur.

ÖDEDİĞİNİZ PARAYI GERİ ALABİLİRSİNİZ

Emlak vergisinden muaf olduğu halde vergisini ödeyen kişiler, geriye dönük olarak ödedikleri verginin iadesini talep edebilirler. Zamanaşımı süresi içerisinde olmak kaydıyla, 5 yıl geriye dönük olarak ödenen vergilerin iadesi alınabilir. İade işlemi için gerekli olan formlar doldurularak ilgili belediyelere başvuru yapılması gerekmektedir ve böylelikle iade süreci başlatılmış olur.

Kaynak: Sözcü

Emlak Vergisi Muafiyetleri ve Başvuru Süreci
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!