1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Enflasyonla Mücadele ve Ekonomik Durum Analizi

Enflasyonla Mücadele ve Ekonomik Durum Analizi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enflasyonla Mücadele ve Ekonomik Tedbirlerin Etkileri

Enflasyonla mücadele ve yeni ekonomik tedbirlerin devreye alınması, vatandaşın borç yükünü ve geçim zorluğunu daha da artırmış durumda. Bu şartlar altında, bireyler işsizlik ve enflasyon sorunlarının derinleşerek devam edeceğini düşünmektedir. Dünya genelinde %31 ile en büyük endişe kaynağı olarak suç oranı öne çıkarken, Türkiye’de ise %52 ile enflasyon birinci sırada yer alıyor. Toplumun %82’si ekonomiyi en büyük sorun olarak görmekte, ikinci sırada ise %5 ile göçmen meselesi gelmektedir. Halka sorulduğunda, %72’si Türkiye’nin genel durumundan ve %75’i ekonominin genel durumundan memnun olmadıklarını ifade ediyor. Türkiye’nin genel durumundan memnun olanların oranı sadece %4 iken, ekonomide bu oran %3 seviyesine düşmektedir.

İşsizlikte 14 Ayın Zirvesi

Araştırma şirketi Ipsos’un gerçekleştirdiği ve vatandaşların ekonominin mevcut durumunu değerlendirdiği eylül ayı sonuçları, başta işsizlik olmak üzere ekonomi politikalarının toplum üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor. Tüm tedbirlere ve güven açıklamalarına rağmen, toplumun ekonomik beklentilerinde belirgin bir değişim yaşanmamıştır. Araştırma sonuçlarına göre, %55 oranında bir kesim ekonomik gidişatın daha kötü olacağını düşünmekte, her 10 kişiden 3’ü ise mevcut durumunun devam edeceğini ifade etmektedir. Daha iyiye gideceğini düşünenlerin oranı ise Nisan 2024’ten bu yana sürekli düşerek, eylül ayında %5 seviyesine gerilemiştir. Ayrıca, toplumun %66’sı döviz kurunun artacağına inanırken, düşüş bekleyenlerin oranı yalnızca %14’tür. İşsizlikte ise daha büyük bir artış bekleyenlerin oranı %71 olarak kaydedilmiş olup, bu oran Ocak 2023’ten bu yana ölçülen en yüksek seviye olmuştur.

Vatandaş Enflasyonda Düşüş Hissetmiyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) her ay enflasyon oranında yavaşlama olduğunu gösteren veriler açıklasa da, toplumun hissettiği enflasyon ve endişeler bu rakamların çok üzerinde seyretmektedir. TÜİK, eylül ayında resmi enflasyonu %49.38 olarak açıklarken, yaklaşık her 10 kişiden 7’si enflasyonu %52’den daha yüksek hissettiğini belirtmektedir. Enflasyonun %52’den düşük olduğunu düşünenlerin oranı ise sadece %5’tir. Eylül ayında, toplumun %72’si enflasyonun daha da artacağına inanırken, %11 oranında bir kesim enflasyonda düşüş beklemekte, %17 ise mevcut seviyenin korunacağını düşünmektedir.

Alım Gücü ve Gelirlerdeki Azalma

Ekonomik krizi derinden hisseden vatandaşlar, sürekli artan zamlarla birlikte alım güçlerinin de azaldığını ifade ediyor. Toplumun %66’sı alım gücünde bir azalma yaşadığını belirtirken, artış hissettiklerini söyleyenlerin oranı yalnızca %4 seviyesinde kalmaktadır. Ayrıca, toplumun %47’si gelirlerinde bir azalma yaşadığını kaydederken, hane gelirini artırabilenlerin oranı %9 ile son 14 ayın en düşük seviyesine gerilemiştir.

Kaynak: Sözcü

Enflasyonla Mücadele ve Ekonomik Durum Analizi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!