1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. EYT Düzenlemesi ile Emeklilik Hakkı ve Emlak Vergisi Muafiyeti

EYT Düzenlemesi ile Emeklilik Hakkı ve Emlak Vergisi Muafiyeti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EYT Düzenlemesi ve Emeklilik Hakkı

Geçtiğimiz yıl yapılan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile birlikte yaklaşık 2 milyon kişi emeklilik hakkı kazandı. Bu yılın Ağustos ayı itibarıyla ise 300 bin kişinin daha emekli olması bekleniyor. Yıl sonuna kadar bu sayının artmasının öngörüldüğü belirtiliyor.

Emekli maaşı bağlanan bireylere bayram ikramiyesi, maaş promosyonu gibi ek gelir fırsatlarının yanı sıra emlak vergisinde de muafiyet tanınmaktadır. Bu muafiyet, yüz binlerce vatandaşa emlak vergisinden muaf olma hakkı sağlamaktadır. Emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilecek kişiler arasında şunlar yer almaktadır:

  • Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutu bulunan emekliler,
  • Ev hanımları,
  • İşsizler,
  • Engelliler,
  • Gaziler ve şehit yakınları.
  • Dul ve yetim aylığı alan kişiler.

Ancak, geçen yıl toplam gelirleri 150 bin lirayı aşan emeklilerin bu muafiyetten yararlanma hakları bulunmamaktadır.

Muafiyet Hakkı Ne Zaman Başlıyor?

Emeklilik yılını takip eden yıldan itibaren muafiyet hakkı başlamaktadır. Örneğin, 2022 yılında emekli olan ve tek konutu 200 metrekareyi aşmayan, çalışmayan kişiler, 2023 yılında bu muafiyetten faydalanabilir. 2023 yılında emekli olanlar için muafiyet ise 2025 yılında başlayacaktır.

Muafiyet Nasıl Uygulanıyor?

Emeklilerin muafiyet için bağlı bulundukları belediyeye başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuru esnasında ‘Tek Meskeni Olan Emeklileri, Dul ve Yetimlere Ait Form’ doldurulup teslim edilmelidir.

Hisseli Konutlarda Muafiyet

200 metrekareyi aşmayan konutta hissesi bulunan emekliler için hisse oranında muafiyet uygulanmaktadır. Ancak, bir kişinin kendi konutu dışında miras kalan başka bir evde hissesi varsa, bu durumda muafiyet uygulanmamaktadır.

Belediyeye Başvuran Ödemesini Geri Alabiliyor

Emlak vergisinden muaf olmasına rağmen yanlışlıkla ödeme yapan emekliler, bu ödemeleri geri alma hakkına sahiptir. Beş yıllık zaman aşımı süresi içinde, şartları karşıladıklarını gösteren belgelerle belediyeye başvurarak bu ödemelerini geri alabilirler.

Yazlık Evler Muafiyet Kapsamında Değil

Sadece belirli dönemlerde kullanılan yazlık veya yayla evleri, emlak vergisi muafiyeti kapsamına girmemektedir. Yalnızca emekli olup yıl boyunca sürekli ikamet edilen tek yazlık konut için muafiyet sağlanmaktadır. Eğer emekli kişinin bir evi ve bir yazlığı varsa, her ikisi için de emlak vergisi ödenmesi gerekmektedir.

Muafiyet Var Ama Kira Vergisi Ödeniyor

Tek konutunu kiraya veren emekliler muafiyetten yararlanabilir. Ancak bu durumda, kira gelir vergisi ödenmesi gerekmektedir. Tek evini kiraya verip başka bir evde kira ödemeden oturanlar ise muafiyet hakkından faydalanamamaktadır.

Yeni Satın Alınan Ev İçin Vergi Durumu

Bu yıl satın alınan bir konutun emlak vergisi, satıcı tarafından ödenmektedir. Alıcı ilk yıl vergi ödememekte, yalnızca belediyeye bildirimde bulunmaktadır. Yeni ev alanlar için vergi ödemesi 2025 yılında başlayacaktır.

Emlak Vergisi İkinci Taksiti Kasım Ayında

Emlak vergisi her yıl iki eşit taksit halinde ödenmektedir. İlk taksit ödemeleri Mayıs ayında, ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılmaktadır. Emlak vergisi ödemelerinde gecikme yaşanması durumunda, geciken taksitler için faiz uygulanmaktadır.

Kaynak: Sözcü

EYT Düzenlemesi ile Emeklilik Hakkı ve Emlak Vergisi Muafiyeti
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!