1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. FETÖ’ye Ait Şirketlerin TMSF Tarafından Yönetimi ve Ekonomik Etkileri

FETÖ’ye Ait Şirketlerin TMSF Tarafından Yönetimi ve Ekonomik Etkileri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

FETÖ’ye Ait Şirketlerin Durumu ve TMSF’nin Rolü

15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişiminin ardından, FETÖ/PDY’ye yönelik yürütülen soruşturmalar neticesinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), kayyım olarak görevlendirildiği şirketlerin bilançosunu artırmayı başardı. 2016 yılından bu yana FETÖ’ye ait şirketlerin satış ihalelerinden elde edilen satış hasılatı, toplamda 18,6 milyar lira olarak kaydedildi.

Bu süreçte, 1326 şirketin kayyımlık görevi TMSF’ye devredildi. Şu anda TMSF, Türkiye’nin 35 ilinde toplam 683 şirkette kayyım olarak görev yapmaktadır. Bunun yanı sıra, 82 şirkete pay kayyımı atanırken, 93 gerçek kişinin mal varlıkları için de kayyım atamaları gerçekleştirilmiştir.

TMSF’nin kayyım olarak görevlendirildiği 98 şirketin tasfiye ve sicilden terk işlemleri için hazırlıklar başlatılmıştır. Ayrıca, 683 şirketten ayrı olarak 34 şirketin tasfiye işlemleri tamamlanarak ticaret sicilinden terkin edilmiştir.

Finansal Büyüme ve İstihdam

Kayyım olarak görevlendirilen 683 şirketin devir tarihleri itibarıyla aktif büyüklükleri 33,9 milyar lira iken, bu rakam 30 Haziran 2023 itibarıyla yüzde 531 oranında büyüyerek 214,5 milyar liraya ulaşmıştır. Öz kaynak toplamı ise yüzde 943 artış göstererek 12,3 milyar liradan 128,3 milyar liraya çıkmıştır.

Bu şirketlerin 2023 sonu itibarıyla cirosu 115,5 milyar lira, karı ise 3,9 milyar lira olarak belirlenmiştir. Şu an itibarıyla bu şirketlerde 24 bin 428 kişi istihdam edilmektedir.

Hisse Satışları ve İhaleler

TMSF, kayyım olarak bulunduğu şirketlerden 17’sinin hisse satışını gerçekleştirmiş ve bu satışlardan toplam 797 milyon lira hasılat elde edilmiştir. Kurumun kayyım olduğu şirketlerle ilgili ticari ve iktisadi bütünlük (TİB) ihalelerinde ise 41 adet TİB, yaklaşık 14,5 milyar lira ve 3,5 milyon dolar muhammen bedelden satışa sunulmuştur. İhaleler sonucunda, KDV dahil yaklaşık 18,6 milyar lira ve 7 milyon dolar satış hasılatına ulaşılmıştır.

TMSF’nin kayyım olduğu şirketlerle ilgili 108’i hakkında mahkemelerce müsadere kararı verilmiş olup, bu kararlar kesinleşmiştir. Satış ve tasfiye süreçleri bu şirketler için başlatılmıştır.

Bu kapsamda, 19 Ağustos 2024 tarihli ve 8857 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Koza Grubu’na ait 12 şirketin sermayesinde bulunan Hazine’ye ait hisselerin tamamının, ana ortaklık-iştirak ilişkileri korunarak Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) aktarılması onaylanmıştır. Bu karar doğrultusunda, söz konusu şirketlerin hisseleri, ilgili sicil müdürlüklerinde TVF adına tescil ettirilmiş ve pay defterlerinde gerekli değişiklikler yapılmıştır.

Ayrıca, Erciyes Anadolu Grubu’na ait şirketlerin satış süreçleri kademeli olarak devam etmekte olup, satış ilanları Resmi Gazete, ulusal çapta yayın yapan gazeteler ve TMSF’nin resmi internet sitesinde yayımlanmaktadır.

FETÖ’ye Ait Şirketlerin TMSF Tarafından Yönetimi ve Ekonomik Etkileri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!