Fiziksel Egzersizin Yaşlılık Üzerindeki Etkileri
Fiziksel egzersiz, kasların zayıflaması ve sarkopeni gibi yaşa bağlı sorunların önlenmesi için önerilen en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Ayrıca, yaşam beklentisini artırmada ve yaşa bağlı bozuklukların başlangıcını geciktirmede önemli bir rol oynamaktadır. Yeni bir araştırma, hem genç (21-43 yaş arası) hem de yaşlı (63-79 yaş arası) bireylerin gen ekspresyon veri setlerinin kapsamlı bir analizini gerçekleştirmiştir.
Bu çalışmada, yapay zeka kullanarak araştırmacılar, yaşlanmayı etkileyen veya egzersizden etkilenen ilk 200 geni ve bu genler arasındaki en güçlü etkileşimleri tespit etmeyi başardı. Ekip, yaşlı bireylerde kas zayıflaması ve kaybının ilerlemesinde özellikle USP54 adlı genin kritik bir rol oynadığını belirlemiştir. Bu bulgular, yüksek oranda ekspresyon gösteren bu genin, yaşlı yetişkinlerin kas biyopsisi ile doğrulanmasıyla da desteklenmiştir.
Araştırmacılar, daha fazla çalışma yapılması gerektiğine dikkat çekmekle birlikte, bu genlerin yaşlı bireylerde kas kütlesinin korunmasına yönelik daha bilinçli egzersiz odaklı müdahalelerin geliştirilmesine katkıda bulunabileceğini savunmaktadır.
Yaşlanma Sürecini Geciktirecek Genlerin Araştırılması
Nottingham Trent Üniversitesi’nden Dr. Lívia Santos, yaşlanma sürecinin olumsuz etkilerini azaltmak için kullanabilecekleri genleri tanımlamak istediklerini belirtti. Şimdiye kadar keşfedilmemiş kas kaybıyla ilgili genler ve etkileşimlerini belirlemek amacıyla yapay zeka tekniklerini kullandıklarını ifade eden Santos, “Veriler, 20 farklı yöntemle analiz edildi ve her seferinde önemli genlerin benzer sonuçlar verdiği görüldü. Kas kaybı, günümüzde büyük bir sorun teşkil ediyor. İnsanlar kas kütlesini ve gücünü kaybettikçe, yürüyüşlerinde değişiklikler oluşmakta, bu da düşme risklerini artırmakta ve çeşitli fiziksel engellerin gelişme olasılığını artırmaktadır. Kasların zayıflamasını düzenleyen mekanizmaları acilen anlamamız gerekiyor. Bu, sarkopeninin önlenmesi ve tedavi edilmesi açısından son derece kritik” dedi.
Araştırmacı Dr. Janelle Tarum ise, “Bu çalışma, yapay zekanın kas kaybı ve sarkopeni alanında sağladığı fayda potansiyelini gözler önüne sermektedir. Yapay zeka daha önce iskelet kası kütlesi düzenlemesi alanında kullanılmamıştı. Bu durum, sarkopeniyi daha iyi anlamak ve bu alanda yeni genler keşfetmek veya sarkopeni üzerinde etkili olabilecek tedavi yöntemleri geliştirmek için bizi motive etmektedir” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Kaynak: Sözcü