1. Haberler
  2. Gündem
  3. Gamze Akkuş İlgezdi’den Sosyal Konut Projesi Eleştirisi

Gamze Akkuş İlgezdi’den Sosyal Konut Projesi Eleştirisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’den Sosyal Konut Projesi Eleştirisi

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 yılında açıklanan ve bir buçuk yıl içinde tamamlanacağı taahhüt edilen “100 Bin Sosyal Konut Projesi”nin üzerinden tam 6 yıl geçtiğini hatırlatarak, bu projeye dair yaşanan aksaklıkları gündeme taşıdı. İlgezdi, “Konutlar hâlâ teslim edilmedi. 0,49 sabit faizle 240 ay olarak belirlenen ödeme planı, memur maaş zammı ile birlikte 180 aya indirilmiştir. TOKİ mağdurlarına verilen sosyal konut sözleri ise belirsiz bir tarihe ertelendi” dedi.

Ödeme Koşullarındaki Olumsuz Değişiklikler

İlgezdi, TOKİ’nin dar gelirli vatandaşlar için sunduğu ödeme koşullarının da hak sahipleri aleyhine değiştirildiğine dikkat çekti. Şunları kaydetti:

  • “Projeye dahil olan hak sahiplerine, 240 ay boyunca 0,49 sabit faizle ödeme imkanı sunulmuştu; fakat süreç ilerledikçe TOKİ, bu ödeme koşullarını aleyhlerine değiştirdi. Ödeme süresi 180 aya indirilmiş ve artışlar memur maaşlarına endekslenmiştir.”
  • “Ödeme koşullarındaki KDV oranı yüzde 1’den, yüzde 10’a yükseltilmiştir. Daha önce 894 lira olarak açıklanan ödeme, dar gelirli vatandaşlar için 10 bin lira civarında bir bedel haline gelmiştir. Üstelik, daha ortada konutlar yok.”

İlgezdi, “Tuzla projesi ile ilgili yaşanan gecikmelerin konut fiyatlarına yansıtılmayacağı açıklamasını yapan TOKİ, verdiği sözü yerine getirmedi” diyerek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a bazı sorular yöneltti:

  • “2019 yılında açıklanan ve en geç 1,5 yılda bitirileceği söylenen ‘100 Bin Sosyal Konut Projesi’ üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen neden hâlâ bitirilememiştir?”
  • “100 Bin Sosyal Konut Projesi kapsamında hangi il ve ilçelere kaçar konut yapılması planlanmaktadır?”
  • “100 Bin Sosyal Konut Projesi kapsamında hangi il ve ilçelerde kaçar ev teslim edilmiştir?”
  • “Proje kapsamında temeli atılmayan kaç proje bulunmaktadır?”
  • “Proje hak sahipleri için 0,49 vade farkı ile 240 ay boyunca yapılacak ödemeler neden 180 ay ve memur maaş artışı zam oranına dönüştürülmüştür?”
  • “Proje başında belirlenen yüzde 1 KDV oranı neden yüzde 10’a yükseltilmiştir?”
  • “Tuzla projesindeki gecikme ile ilgili olarak TOKİ’nin yaptığı açıklamada ‘gecikmelerden kaynaklı maliyet artışları konut fiyatlarına yansıtılmayacak ve vatandaşlarımız mağdur edilmeyecektir’ ifadesine aykırı iş ve işlemler neden gerçekleştirilmiştir?”

Kaynak: Sözcü

Gamze Akkuş İlgezdi’den Sosyal Konut Projesi Eleştirisi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!