1. Haberler
  2. Dünya
  3. Gazze’deki İnsani Yardım Durumu ve Sağlık Krizi

Gazze’deki İnsani Yardım Durumu ve Sağlık Krizi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gazze’ye Gönderilen İnsani Yardım ve Durum Analizi

Birleşik Arap Emirlikleri tarafından yürütülen ‘İyilik Kuşları’ misyonu kapsamında, Gazze’ye ulaştırılan 52. kargo uçağı, havadan paraşütle 81 ton gıda paketi fırlattı. Ancak, paraşütlerin bir kısmı tam olarak açılmadığı için paketler hızla yere çakıldı. Gazze Şeridi’ndeki yıkılmış binaların arasında yer alan bu paketleri kurtarmak için Filistinliler seferber oldu. Açlık ve salgın hastalıkların baş göstermesiyle birlikte, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan bir soruşturmada, İsrail’in insani yardımları engellediği ve sağlık sistemini kasten hedef aldığı ifade edildi.

Geçtiğimiz hafta, ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’e Gazze’deki insanı yardım sorununu çözmesi için 30 gün süre tanımıştı. Biden, insani krizin çözülmemesi halinde silah yardımını kesmekle tehdit etmişti. Ancak Biden hükümetinden yetkililer, İsrail’e yapılacak silah yardımının herhangi bir şekilde kesilmeyeceği yönünde açıklamalarda bulundu.

Hastaneler Çalışamaz Hale Geldi

Gazze Şeridi’ndeki Sahra Hastaneleri Müdürü Mervan el-Hams, İsrail’in son iki haftadır sürdürdüğü yıkıcı saldırılar sonucunda Gazze’nin kuzeyindeki hastanelerin aşırı yoğunluktan dolayı çalışamaz duruma geldiğini belirtti. Hams, “Bazı hasta ve yaralılar ilaç bulamıyor ve tedavi olmadan hayatlarını kaybediyor.” dedi.

Hams, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentinde bulunan Nasır Hastanesi’nde düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in 6 Ekim’den beri Gazze’yi yoğun bir şekilde abluka altına alarak saldırılar gerçekleştirdiğini dile getirdi. Hams, İsrail ordusunun kuzeydeki Filistin halkına karşı toplu katliamlar yaparak bölgeyi yerle bir ettiğini vurguladı. Yoğun saldırılar sonucunda ölü ve yaralı sayısının artması nedeniyle kuzeydeki hastanelerin hizmet veremez hale geldiğini ifade etti.

İlaç ve Tıbbi Malzeme İhtiyacı

Gazze’nin kuzeyinde yaralıların aciliyet durumuna göre hastaneye alındığını belirten Hams, hastanelerde yer olmadığı için sezaryenle doğumların yapılamadığını da ekledi. Hams, Gazze’nin kuzeyindeki hastanelerde ilaç ve tıbbi malzemelerin kullanılacak seviyenin altına düşebileceği uyarısında bulunarak, “İsrail’in bölgeden çekilmeleri yönündeki talimatlara uymayan Filistinlilerin hayatı büyük bir tehlike altında.” dedi.

Kuzeydeki sağlık sisteminin son iki haftadır İsrail’in yıkıcı saldırılarına maruz kaldığını belirten Hams, “Bazı hasta ve yaralılar ilaç bulamıyor ve tedavi olmadan hayatlarını kaybediyor.” ifadesini kullandı. Ayrıca, İsrail’in bölgedeki internet erişimini kesmesinin hastanelerdeki çalışmaların aksamasına neden olduğunu da vurguladı.

Kaynak: Sözcü

Gazze’deki İnsani Yardım Durumu ve Sağlık Krizi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!