1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. GO! GLOBAL Türkiye Zirvesi’nde Yabancı Yatırımcıların Artan İlgisi

GO! GLOBAL Türkiye Zirvesi’nde Yabancı Yatırımcıların Artan İlgisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GO! GLOBAL Türkiye Zirvesi’nde Yabancı Yatırımcıların İlgi Odağı Oldu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından hayata geçirilen GO! GLOBAL Türkiye Summit, İstanbul’da girişimcilik ekosistemini bir araya getirerek önemli bir etkinlik gerçekleştirdi. Zirvenin açılışında konuşan Özyeğin, Türkiye ekonomisinde uygulanan Orta Vadeli Program (OVP) ile paralel olarak hem para hem de mali politikadaki adımların öngörülebilirliği artırdığını vurguladı.

Özyeğin, bu artan öngörülebilirliğin yabancı yatırımcıların hem doğrudan sermaye yatırımlarına hem de yerel girişimcilere bakış açısında olumlu bir değişim yarattığını belirtti. Verilen her teşvikin ayrı bir öneme sahip olduğunu ifade eden Özyeğin, yabancı yatırımcılar için en büyük teşvikin öngörülebilirlik olduğuna dikkat çekti.

Özyeğin, şunları söyledi: “Atılan önemli adımların sonuç verdiğini ve meyvelerini vermeye başladığını görüyoruz. Ülkemizin CDS risk primi seviyesi 800’lerden 250’lere kadar düştü ve daha da düşecek. Bunun yanı sıra Merkez Bankası rezervlerimiz, kendimizi rahat hissettiğimiz seviyelere tekrar yükseldi. Ayrıca Türkiye, bu yıl dünyada üç uluslararası derecelendirme kuruluşundan not artışı alan tek ülke oldu. Tüm bunlar çok değerli. Bugün çok net bir şekilde görüyoruz ki hem doğrudan yabancı sermaye hem de girişimcilik ekosistemi için kritik olan risk sermayesi fonları Türkiye’yi yeniden radarına aldı.”

Özyeğin, zirvenin yalnızca 1,5 ay gibi kısa bir sürede organize edildiğini belirterek, Türkiye’nin risk priminin 700-800 seviyelerindeyken bu etkinliğin altı ay bile sürse düzenlenemeyeceğini ifade etti. “Türkiye şu anda öngörülebilirliğin artmasıyla birlikte tekrar yabancı yatırımcının radarına girdi. Bu sayede biz bu etkinliği 1,5 ayda organize edebildik. Türkiye, öngörülebilirlik sonucunu aldığı OVP ile yatırım yapılabilir ülke olabilme noktasında önemli bir yol alıyor. Belki 12 ayda, belki 18 ayda uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından yatırım yapılabilir ülke konumuna geleceğiz. Bu yolculuk oldukça yolunda gidiyor. Hem bugüne kadar gelmemiş firmalar hem de Türkiye’de yıllardır bulunan, yatırımlarını artırmayı planlayan yabancı sermayenin Türkiye’ye ilgisinin arttığını düşünüyorum.”

Özyeğin, zirve çerçevesinde dünyanın en büyük 50 risk sermayesi fonundan 25’inin girişimcilerle bir araya getirildiğini açıkladı. Türkiye’de 1980’lerden beri yatırım yapan yabancı girişimcileri özellikle panellerde konuşmacı olarak seçtiklerini belirten Özyeğin, yeni yatırımcıların deneyimli girişimcilerden bilgi edinmelerinin önemine vurgu yaptı.

Go! Global Türkiye Zirvesi’nin ilk kez düzenlendiğini ve büyük bir ilgi gördüğünü dile getiren Özyeğin, “Bu etkinliği bugün yapıyor olmak çok değerli çünkü ilgi oldukça yoğun. Bugün bir kez daha Türkiye’nin anlatılmaya aç olduğunu gördük. Bu yatırımcı kitlesini 1,5 ayda bu zirveye getiriyor olmamız, Türkiye’ye davet edilmeye ne kadar açık olduğunu gösteriyor. Bu anlamda, Türkiye’nin kendisini yurt dışına daha iyi entegre etme ve uluslararası arenada daha etkin bir şekilde kendini anlatma ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. New York’ta bir ay kadar önce yapılan toplantılarda da yoğun bir ilgi ile karşılaştık. İki ayrı yatırım bankasıyla dört toplantı yaptık ve her biri yoğun katılımla gerçekleşti. Bu da gösteriyor ki, davet edildiğimizde bizi dinlemeye açık bir kitle var. Önemli olan, bu kitleye Türkiye’deki OVP’nin başarıyla sürdüğünü, teşvik ve yatırım fırsatlarını doğru bir şekilde aktarmaktır.” dedi.

Türkiye’nin Büyüme Potansiyeli ve E-Ticaret Yatırımları

Özyeğin, Türkiye’nin büyüme potansiyelinin büyük olduğunu vurgulayarak, ülkenin genç nüfusunun bu potansiyeli artırdığına dikkat çekti. Türkiye’deki birçok sektörde yaratıcı girişimcilerin bulunduğunu belirten Özyeğin, “Türkiye gerçekten dayanıklı bir özel sektöre sahip. Çok inişli çıkışlı dönemlerden geçmiş bir özel sektör olduğu için zorluklarla ve belirsizliklerle başa çıkma konusunda özel bir yetkinliğimiz var. Batılı ülkelere göre daha dayanıklıyız. Belirsizlikle başa çıkma gücümüz yüksek. Bunu öngörülebilir bir ekonomiyle birleştirdiğimizde çok güçlü bir yatırım potansiyeline sahip olduğumuzu düşünüyorum.” yorumunu yaptı.

Özyeğin, geçen hafta gerçekleşen 1 milyar doların üzerindeki e-ticaret yatırımının büyük önem taşıdığını belirtti. Bu yatırımın, Türkiye’de öngörülebilirliğin artmasıyla birlikte gerçekleştiğini vurgulayan Özyeğin, sözlerini şöyle tamamladı: “Dünyada ön planda olan sektörlerin Türkiye’de de ön planda olacağına inanıyorum. Yenilenebilir enerji olabilir, yine e-ticarette devamı gelebilir. Yapay zekayı daha yoğun kullanan alanlar gibi öne çıkacak sektörlerde bugünden belli meyveler alacağımıza inanıyorum. Değerli yatırım fırsatlarının olacağına inanıyorum.”

Kaynak: Sözcü

GO! GLOBAL Türkiye Zirvesi’nde Yabancı Yatırımcıların Artan İlgisi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!