1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Google Chrome, uBlock Origin’i Kaldırıyor: Manifest V3 Etkisi

Google Chrome, uBlock Origin’i Kaldırıyor: Manifest V3 Etkisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Google Chrome, uBlock Origin’i Aşamalı Olarak Kaldırıyor

Google Chrome, uBlock Origin'i Aşamalı Olarak Kaldırıyor

Google Chrome, popüler reklam engelleyici uBlock Origin’i kullanımdan kaldırmaya başladı. Ücretsiz bir çözüm sunan uBlock Origin’in geliştiricisi Raymond Hill, son zamanlarda Chrome’un uBlock Origin’i “artık desteklenmediği” gerekçesiyle otomatik olarak devre dışı bıraktığını gösteren bir ekran görüntüsünü paylaştı.

GOOGLE MANİFEST V3’E GEÇTİ, UBLOCK ETKİLENDİ

Tech haber kaynağı The Verge’de yer alan bilgilere göre, Google Chrome’un bazı reklam engelleyici uzantıların etkinliğini etkileyen yeni bir uzantı spesifikasyonu olan Manifest V3’e geçiş yapması bu durumu hızlandırdı. Hill, bu geçişe yanıt olarak Manifest V3’ü kullanan uBlock Origin Lite’ı piyasaya sürdüğünü belirtti. Ancak, Hill’e göre bu yeni versiyon, “otomatik bir yedek olarak kullanılmak üzere uBO’dan oldukça farklı” olduğu için kullanıcıların uzantıyı manuel olarak yüklemeleri gerekiyor. Kullanıcılar, ziyaret ettikleri web sitelerine ve uzantının yapılandırmasına bağlı olarak uBlock Origin Lite’ı kullanırken uBlock Origin’e göre farklılıklar görebilirler. Bunun nedeni, uBlock Origin Lite’ın daha sınırlı filtreleme yeteneklerine sahip olmasıdır. Çünkü Manifest V3 spesifikasyonu, reklam engelleme uzantıları tarafından kullanılan Declarative Net Request API’sine bazı kısıtlamalar getirmektedir.

UZATILAN YÜZDE 93’Ü MANİFEST V3’E UYGUN

Google sözcüsü Scott Westover, The Verge’ye verdiği demeçte, Chrome Web Mağazası’ndaki “aktif olarak sürdürülen” uzantıların yüzde 93’ünden fazlasının Manifest V3 kullandığını açıkladı. Westover, “En iyi içerik filtreleme uzantılarının hepsinin Manifest V3 sürümleri mevcuttur; AdBlock, Adblock Plus, uBlock Origin ve AdGuard gibi kullanıcılar için çeşitli seçenekler sunulmaktadır.” şeklinde ifade etti. Google, Manifest V3’ün tam sürümünü 2025 yılının başlarında yayınlamayı hedeflerken, şirket bu yıl içinde Manifest V2 eklentilerini tamamen devre dışı bırakmadan önce aşamalı olarak kapatmaya başlayacağını duyurdu.

Kaynak: Sözcü

Google Chrome, uBlock Origin’i Kaldırıyor: Manifest V3 Etkisi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!