1. Haberler
  2. Dünya
  3. Gürcistan Seçim Sonuçları ve Tartışmalar

Gürcistan Seçim Sonuçları ve Tartışmalar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gürcistan Merkezi Seçim Komisyonu, oy sayım işleminin tamamlanmasının ardından resmi olmayan seçim sonuçlarını internet sitesinden duyurdu. Bu sonuçlara göre, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi, oyların %53,93’ünü alarak seçimleri birinci olarak tamamladı. Ardından gelen partiler ise sırasıyla şöyle oldu:

  • Değişim İçin Koalisyonu: %11,03
  • Gürcistan’ı Kurtarmak İçin Birlik: %10,16
  • Güçlü Gürcistan: %8,81
  • Gakharia Gürcistan İçin: %7,77

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi’nin başkent Tiflis’teki merkez ofisinde basın toplantısı düzenleyerek, seçimlerin rekabetçi bir ortamda yapıldığını vurguladı. Kobakhidze, uluslararası gözlemcilerin seçimlerin her türlü seçim ilkelerine uygun olarak düzenlendiğini doğruladığını iddia etti ve “Seçimlerin meşruluğu konusunda hiçbir soru işareti yok” şeklinde konuştu.

Ancak, seçim sonuçları tartışmalara yol açtı. Parlamentoya girmek için gereken %5 barajını aşan ve iktidardaki Gürcü Hayali Partisi’nden sonra en fazla oyu alan bazı seçim blokları, Gürcistan Merkezi Seçim Komisyonu’nun açıkladığı verileri reddetti. Özellikle, eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin kurucusu olduğu ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketi’nin liderliğindeki “Gürcistan’ı Kurtarmak İçin Birlik” seçim bloku ile “Değişim İçin Koalisyon” seçim blokunun liderleri, hükümeti “seçimi çalmakla” suçlayarak sonuçları kabul etmediklerini duyurdu.

“Değişim İçin Koalisyon” seçim blokunun liderleri, Gürcistan Merkezi Seçim Komisyonu’nun verilerine dayanarak parlamentoya girmeyeceklerini bildirdi. Diğer yandan, “Güçlü Gürcistan” seçim blokunun lideri Mamuka Khazaradze, hükümetin seçimleri “Rusya’nın desteği ile halktan çaldığını” ifade etti. Bu durum, Gürcistan’daki siyasi iklimde gerginliğe neden olurken, muhalefetin hükümete karşı duyduğu güvensizlik de derinleşti.

Kaynak: Sözcü

Gürcistan Seçim Sonuçları ve Tartışmalar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!