1. Haberler
  2. Dünya
  3. Gürcistan’da 11. Parlamento Seçimleri Sonuçlandı

Gürcistan’da 11. Parlamento Seçimleri Sonuçlandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gürcistan’da 11. Parlamento Seçimleri Tamamlandı

Gürcistan’da 11. parlamentoya girecek milletvekillerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen seçimlerde oy verme işlemi sona erdi. Yerel saatle 20.00’de tamamlanan oy verme işleminin ardından, 1991’de bağımsızlığını yeniden kazanan Gürcistan, 11. parlamentonun belirlenmesi için önemli bir adım atmış oldu. Oy verme işleminin sona ermesiyle birlikte, oy sayımına geçildi.

Seçim sonuçlarıyla ilgili olarak, ülkenin önde gelen televizyon kanallarının aktardığı sandık çıkış anketlerine göre, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi en fazla oyu almayı başardı. İmedi TV’ye göre %56,1, Mtavari TV’ye göre %42, Formula TV’ye göre ise %40,9 oy oranına ulaştı. Buna ek olarak, Gürcistan’da tutuklu olarak yargılanan eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin kurucusu olduğu ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketinin önderliğindeki “Gürcistan’ı Kurtarmak İçin Birlik” seçim bloku %11 ile %17 arasında bir oy aldı. Ayrıca, bu partiden kısa bir süre önce ayrılan isimlerin oluşturduğu “Değişim İçin Koalisyon” seçim bloku ise %12 ile %18 arasında bir sonuç elde etti.

GÜRCÜ HAYALİ PARTİSİNDEN ZAFER KONUŞMASI

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, Gürcü Hayali Partisinin Kurucu Onursal Başkanı iş insanı Bidzina İvanişvili, hükümet yetkilileri ve partinin çok sayıda destekçisi, partinin Tiflis’teki merkez ofisinde bir araya geldi. Sandıkların kapanmasının ardından İmedi TV’nin aktardığı sonuçlarla, parlamento seçimlerini 4. kez üst üste kazandıklarını belirten parti yöneticileri, zafer kutlaması yaptı. Başbakan Kobakhidze, parti genel merkezinde yaptığı konuşmada, Gürcü halkının ülkenin Avrupa geleceğine destek verdiğini vurguladı ve partisine oy verenlere teşekkür etti. Kobakhidze, halkın desteğiyle önemli başarılara imza atmaya devam edeceklerini ifade etti. Siyasete geri dönen İvanişvili de konuşmasında, son 12 yılda 4. kez parlamento seçimlerini kazandıklarını açıkladı ve gelecek 4 yılda ülkenin daha da kalkınması için yoğun çaba sarf edeceklerini belirtti.

CUMHURBAŞKANI: MUHALEFET KAZANDI

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, X hesabından yaptığı açıklamada, televizyon kanallarında açıklanan ilk sonuçları değerlendirdi. Zurabişvili, seçimleri ülkenin AB ile entegrasyonunu destekleyen muhalefet partilerinin kazandığını iddia ederek, muhalefet partilerinin seçimlerde %52 oy aldığını belirtti. Aynı zamanda, seçimlerde “hile yapma girişimlerine” rağmen bu başarıyı elde ettiklerini vurguladı.

YÜZDE 5’LİK BARAJ

Seçimlerde, aralarında 4 seçim bloğunun da bulunduğu toplam 18 parti, %5 seçim barajını geçmek için mücadele etti. Seçim sonuçları, parlamentoda 76 koltuğu elde edebilen siyasi parti veya seçim bloğunun tek başına iktidarı kurma fırsatını elde edeceğini gösteriyor. Eğer muhalefet partileri kazanırsa, koalisyon hükümetinin kurulma ihtimali yüksek. Gürcistan Merkezi Seçim Komisyonu’nun gece saatlerinde ilk sonuçları açıklaması bekleniyor.

Kaynak: Sözcü

Gürcistan’da 11. Parlamento Seçimleri Sonuçlandı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!