1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Hapşırmanın Sırrı: Benazir Aydın’ın Yaşadığı Nadir Durum

Hapşırmanın Sırrı: Benazir Aydın’ın Yaşadığı Nadir Durum

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hapşırmanın Sırrı: Benazir Aydın’ın Hikayesi

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr – Hapşırmak, günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız bir durumdur. Ancak eğer bir günde yüzlerce kez hapşırıyorsanız, hatta bu durum günlerce sürüyorsa, bu endişe verici bir durum anlamına gelebilir. 24 yaşındaki Batmanlı Benazir Aydın, 18 Eylül’den bu yana kesintisiz şekilde hapşırıyor. Aydın’ın ailesi, genç kadının yaşadığı bu rahatsızlığa bir an önce çözüm bulunmasını umuyor. 18 gündür süren hapşırık nöbetleri için uzmanlar alarma geçti.

Yaşam Kalitesi Tehlikede

Benazir Aydın, 18 Eylül günü hapşırmaya başladı ve başlangıçta bu durumun geçici bir rahatsızlık olduğunu düşündü. Evli ve iki çocuk annesi olan genç kadın, zamanla günlük işlerini yapamaz hale geldi. Ailesi, Aydın’ın durumunun ciddiyetini fark edince onu hastaneye götürdü. Hekimler, başlangıçta endişelenecek bir durum olmadığını belirterek serum tedavisiyle evine gönderdiler. Ancak bu durumun karmaşık bir hal alacağını kimse öngöremedi. Sürekli hapşıran Aydın, yemek yiyemez ve su içemez hale geldi. Yeniden hastaneye başvurduğunda, tedavi ile hapşırık nöbetleri bir süre kesildi, fakat şikayetleri çok geçmeden tekrar başladı. Bu sefer Aydın, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ne sevk edildi.

Uzmanlar Alarmda

Uzmanlar Alarmda

Uzmanlar, Benazir Aydın’ın durumunu araştırırken ona enjeksiyon tedavisi uyguladı. Sinir sistemi rahatlatıldı ve bu sayede uyuması sağlandı. Aydın’ın yakınlarından Vedat Aydın, “Hastanın durumunu sürekli bildirdik. Günlerce hastaneye gidip geldik. Kendisine serum verildi, ama normal bir şey diyerek bizi tekrar eve gönderdiler. Biz dayanılmaz bir hale geldik. Kalbi üç kere tekleyince ‘Allah korusun kalbi durabilir’ dedik. Sağlık Bakanlığı, gerekeni yapacağız dedi ve Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ne sevkini gerçekleştirdik.” ifadelerinde bulundu. Aydın, bu süreçte yaşam kalitesini kaybetti; yemek yiyemiyor, su içemiyor ve uyuyamıyordu.

Aile Endişeli

Devam eden hapşırık şikayetleri, genç kadının kalbini yordu ve ailesi kalbinin durmasından korkuyor. Bu durumdan etkilenmemesi için günlerdir çocuklarını bile göremeyen Aydın’ın durumu ailesi tarafından büyük bir endişeyle izleniyor.

Çok Nadir ve Öğretici Bir Vaka

Çok Nadir ve Öğretici Bir Vaka

Benazir Aydın’ın uzun süredir devam eden hapşırık nöbetleri, sosyal medyada da yankı buldu. Görenler, genç kadın için şifa dileklerinde bulundu. Davranışsal Nörobilim ve Demans Uzmanı Dr. Sevda Sarıkaya, Aydın’ın hikayesini duydu ve durmadan hapşırmanın enfeksiyon sonrası gelişebilen nadir bir durum olduğunu belirtti. Dr. Sarıkaya, X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Sağlık Bakanlığı’na şu şekilde seslendi: “Enfeksiyon sonrası gelişen nörolojik bir sendrom bu. Çok çok nadirdir. Teksas’ta bir çocukta 2015 yılında benzeri bir durum yaşandı ve PANDAS tanısı kondu. Sağlık Bakanlığı, kapsamlı bir araştırma merkezine yatırmalı. Çok öğretici bir vaka bu.”

Geçmişteki Benzer Vaka: Katelyn Thornley

Geçmişteki Benzer Vaka: Katelyn Thornley

Dr. Sevda Sarıkaya’nın Aydın’ın vakasına benzer başka bir durumu gündeme getirmesiyle, 2015 yılında 12 yaşında olan Katelyn Thornley’in hikayesi yeniden hatırlandı. Katelyn, okulda müzik dersinden çıktıktan sonra hapşırık nöbetleri yaşamaya başladı. Başlangıçta alerjik bir reaksiyon düşündü, fakat 3 hafta boyunca dakikada 2 kez hapşırmaya başladı. Kısa süre içinde bu sayı dakikada 20’ye kadar çıktı ve hapşırıkları 15 dakika kadar sürdü. Cümle dahi kuramayacak hale gelen küçük kızın hayatı altüst oldu.

Çareyi Müzikte Buldu

Houston’daki Teksas Çocuk Hastanesi’ndeki doktorlar, Thornley’nin sorununu çözmeye çalışırken, bir tik durumu olabileceğini düşündüler. Dr. Mered Parnes, “Burnunda tarif ettiği tuhaf bir his vardı, bu hisse tiklerde sık rastlanıyor.” dedi. Ailesi yardım için yalvarırken, Thornley, nöbetleri 45 dakika süren hapşırıklarla mücadele etmek zorunda kaldı. Ancak, sevdiği müzik grubu The Beatles’ı dinleyerek hapşırıklarını geçici olarak durdurabildi. Hapşırık nöbetleri, 4 ay içinde günde 12 bin kez hapşırma noktasına ulaştı. Ancak bu zor süreç, iki gün içinde sona erdi ve sonunda, bu yorucu durumdan kurtuldu.

Doktorlar, Katelyn’in PANDAS adı verilen nadir bir rahatsızlığı olduğunu keşfetti. PANDAS, streptokok enfeksiyonlarına bağlı pediatrik otoimmün nöropsikiyatrik bozuklukların kısaltmasıdır ve vücudun bakteriyel bir enfeksiyona aşırı tepki göstermesiyle ortaya çıkar.

Hapşırmanın Sırrı: Benazir Aydın’ın Yaşadığı Nadir Durum
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!