1. Haberler
  2. İlan
  3. Harcırah Kanunu ve Taşıt Seçimi Üzerine Değerlendirmeler

Harcırah Kanunu ve Taşıt Seçimi Üzerine Değerlendirmeler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Harcırah Kanunu ve Taşıt Seçimi

6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun 4. maddesinde, harcırahın verileceği yol ve taşıt araçları hakkında önemli bir düzenleme bulunmaktadır. Bu maddeye göre:

“Harcırah, bu kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, gidip gelmeye en uygun ve kullanılması mutat olan yol ve taşıt araçları üzerinden verilir. Gidip gelmeye en uygun ve kullanılması mutat olan bu yolda hem muayyen, hem gayrimuayyen tarifeli taşıt işletilmekte ise harcırah hesabında muayyen tarifeli taşıt esas alınır.”

Harcırah Kanunu’nun 27. maddesine bağlı (1) sayılı cetvelde ise, yol giderlerinin mutat ve ekonomik olan taşıtlara ait hakiki yol masrafına göre ödeneceği belirtilmiştir. Bu cetvelin açıklama kısmında ise:

“Muayyen tarifeli olmayan taşıtlarla seyahatte mutat ve ekonomik olan taşıttan maksat, iki mahal arasında mutat olarak otomobil, otobüs gibi taşıtlar işlemekte ise bunlardan ucuz olanıdır.”

Millî Eğitim Bakanlığı’nın Görüş Yazısı

Bu bağlamda, Millî Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın 16.05.2022 tarihli ve bilahare sayılı görüş yazısında, harcırah ödemelerine ilişkin önemli bir açıklama yapılmıştır. Yazıda,

“Söz konusu (1) sayılı cetvelin Açıklama Bölümünün 5. maddesinde, özel otomobilleriyle seyahat edenlere müstahak oldukları taşıt ücreti ile bu taşıta göre geçecek günler için verilmesi gereken gündeliklerden fazla ödeme yapılmayacağı belirtilmiştir. Buna göre, geçici görev mahalline kendi özel otomobilleriyle gidenlere, müstahak oldukları mutat ve ekonomik taşıtlara ait ücret üzerinden ödeme yapılması gerekmektedir.”

Sonuç

Sonuç

Bu bilgiler ışığında, harcırah ödemeleri ve taşıt seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar net bir şekilde ortaya konulmuştur. Ahmet KANDEMİR tarafından yapılan bu açıklamalar, kamu görevlilerinin harcırah haklarının korunması açısından büyük önem taşımaktadır.

Harcırah Kanunu ve Taşıt Seçimi Üzerine Değerlendirmeler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!