1. Haberler
  2. Gündem
  3. Hatay’ın Coğrafi İşaretli Lezzetleri Tescilleniyor

Hatay’ın Coğrafi İşaretli Lezzetleri Tescilleniyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay’ın Coğrafi İşaretli Lezzetleri

Hatay'ın Coğrafi İşaretli Lezzetleri

Hatay, zengin mutfak kültürü ile tanınan bir bölge olarak, yerel lezzetleriyle dikkat çekiyor. Bu bağlamda, Antakya simidi, Antakya külçesi, Belen tava, zahter salatası, tel kadayıfı ve tandır kahkesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillenmiştir. Bu özel lezzetlerin tanıtımı, Hatay Valiliği’nin girişimiyle Odabaşı Mahallesi’nde bulunan Hatay Gastronomi Çarşısı’nda gerçekleştirilen bir programla yapıldı.

Vali Mustafa Masatlı, programda yaptığı konuşmada, Hatay’ın sahip olduğu kültürel ve ekonomik değerlerin korunmasının önemine vurgu yaparak, bu değerlerin gelecek nesillere aktarılması amacıyla sürdürülen çalışmaların devam ettiğini belirtti. Masatlı, coğrafi işaret alan ürünlerin, ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırma potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.

Vali Masatlı, Hatay’a özgü daha önce 31 ürüne coğrafi işaret belgesi verildiğini hatırlatarak, bu konuda şunları söyledi:

  • “Bu kapsamda, gastronomi zenginliğimizi desteklemek için Hatay’a göreve geldiğimiz günden bu yana, lezzetlerimizi, ürünlerimizi ve coğrafi işaretlerimizi tekraren değerlendirdik.”
  • “Amacımız, bu değerleri bir sonraki nesle aktarmaktır.”

Masatlı, göreve geldiğinde Hatay’da 25 olan coğrafi işaret sayısının bugün itibarıyla 37’ye ulaştığını belirtti ve “Tescil bekleyen tüm başvurularımız tamamlandığında, bu sayı önümüzdeki sene 124’e yükselecektir. Böylelikle Türkiye’de bu alanda zirveye oturmayı hedefliyoruz. Şehrimizin kimliğine ve değerlerine sahip çıkmak, hepimizin sorumluluğundadır. Coğrafi işaret alması, bir ürünün menşeinin ve kaynağının belirli olması anlamına gelmektedir.” dedi.

Vali Masatlı, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerden etkilenen Hatay’ın, yüzyıllara dayanan zengin mutfak kültürünü yaşatmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk de Hatay’a ait 6 ürünün coğrafi işaret tescil belgesi almasının mutluluğunu dile getirerek, bu gelişmenin kentle özdeşleşmiş lezzetlerin korunmasına katkı sağlayacağını ifade etti. Programın sonunda, katılımcılara coğrafi işaret belgesi almış olan 6 ürün ikram edildi.

Hatay'ın Coğrafi İşaretli Lezzetleri Tescilleniyor

Hatay’ın Coğrafi İşaretli Lezzetleri Tescilleniyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!