Hırsızlık Olayı ve Yargılama Süreci
Mayıs 2019 tarihinde gerçekleşen hırsızlık vakasında, 50 yaşındaki Mustafa M., fırınının içerisine giren biri kadın, toplamda üç kişi tarafından soyulmuştur. Şüpheliler, kasada bulunan 60 TL, masa üzerinde bırakılan 110 TL ve askılıktaki ceketin cebinde bulunan 530 TL’yi alarak, kapı önünde bekleyen motosiklete binerek olay yerinden kaçmışlardır. Olayın ardından güvenlik kameralarındaki görüntüleri inceleyen polis, hırsızlığı gerçekleştiren Serkan Bilican (26) ve S.E. (17) isimli şüphelileri yakalamayı başardı. Suçlarını kabul eden şüpheliler, yanlarında M.K. isimli bir kız arkadaşlarının da bulunduğunu ifade ettiler. Polis, kamera görüntülerine dayanarak M.K.’yi de gözaltına aldı.
Serkan Bilican, S.E. ve suçlamaları kabul etmeyen M.K., emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan şüpheliler, serbest bırakıldı. Bunun üzerine, savcılık tarafından başlatılan soruşturma sonucunda Bilican ve M.K. hakkında Bursa 10’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde, S.E. hakkında ise Çocuk Mahkemesi’nde ‘Hırsızlık’ suçundan dava açıldı. 8 Ekim 2020 tarihinde görülen davada, suçunu kabul eden Serkan Bilican, 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılırken, suçlamaları kabul etmeyen M.K. ise 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası aldı.
Kimlik Bilgisi Kullanılarak Yapılan Hırsızlık
Kararın, Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) tarafından onaylanmasının ardından, M.K. tutuklanarak cezaevine gönderildi. Cezaevinde 7 gün kalan M.K., pandemi nedeniyle denetimli serbestlik şartıyla tahliye edildi. Geçtiğimiz ay kendisini arayan polislerden, kimlik bilgisi kullanarak hırsızlık yapan bir kişinin yakalandığını öğrenen M.K., şüpheliden şikayetçi oldu. M.K., avukat arkadaşı Barış Aydın’a hırsızlık suçundan hüküm giydiği davayı detaylı bir şekilde anlattı.
M.K.’nin sosyal medya hesaplarını inceleyen Aydın, suçun işlendiği tarihten 5 gün önce Afrika örgüsü saç modeli yaptırdığını, hırsızlık görüntülerindeki kadının ise düz saçlı olduğunu belirledi. M.K.’nin o tarihlerdeki saç fotoğrafları ile kimlik bilgilerini kullanan kişi hakkında açılan dava dosyasını delil olarak sunan avukat, onanan hapis cezasının iptali için dava açma yoluna gitti.
Suç Kaydının Silinmesi Kararı
Mahkeme, yapılan itirazı kabul ederek geçtiğimiz hafta görülen duruşmada, M.K.’nin olay tarihinden önce yaptırdığı Afrika örgüsü saç modeli ve sosyal medya paylaşımlarını dikkate aldı. Bu doğrultuda, verilen hapis cezasının iptaline, M.K.’nin beraatine, hakkındaki suç kaydının silinmesine, suçu işleyen gerçek failin yakalanması için suç duyurusunda bulunulmasına ve kendisini savunan avukata ödediği ücret karşılığı olarak asgari ücret dikkate alınarak 30 bin lira vekalet ücreti ödenmesine karar verildi.
Dava Sonrası Avukat Açıklamaları
Dava sonrası açıklama yapan Avukat Barış Aydın, olayın 2019 yılında gerçekleştiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Müvekkilimle 1,5 yıl önce başka bir dosya vesilesiyle tanıştık. 2019 yılında yaşanan bu hırsızlık dosyasından ceza aldığını, 1 hafta cezaevinde kaldığını, pandemiden dolayı denetimli serbestliğe çıktığını, böyle bir suçu işlemediğini söyledi. Biz bu durum üzerine dosyasını inceledik ve bilirkişi raporunu sunduk. Bilirkişi raporundaki hırsızlık yapan şüpheli bayanın, müvekkile benzediğini ancak bazı belirgin özelliklerin uyuşmadığını tespit ettik. Olay, 16 Mayıs 2019’da gerçekleşti. Müvekkilin 11 Mayıs 2019’da Afrika örgüsü saç yaptırdığını sosyal medya hesabında gördük. Bu saçı 19 Ağustos 2019’a kadar kullandığını ve paylaşımlar yaptığını tespit ettik. Şüpheli kişinin ise saçlarının düz olduğunu belirledik. Müvekkilim, yargılamasından 4 ay sonra polis tarafından aranarak kimliğini kullanan bir kişinin yakalandığını öğrendi. M.K. da bu kişi hakkında şikayetçi oldu ve yeniden yargılaması için başvurduk. Sonuç olarak Afrika örgüsü modeli ve olayda yer alan diğer şüphelilerin beyanları ışığında müvekkilimiz beraat etti. Toplamda 7 gün cezaevinde kaldı ve pandeminin yasalarından yararlanarak yaklaşık 4 yıl denetimli serbestlikte kaldı.”
Müvekkilinin mağduriyetine dikkat çeken Aydın, “O dönemde çocuk gelişimi sertifikası almıştı. Çocuk gelişimi üzerine bir işletme açmayı planlıyordu. Ancak bu suçlamalar nedeniyle işini yapamadı. Müvekkilimin önünde artık bir engel kalmadı, ancak üzerindeki leke devam ediyor. Afrika saç örgüsü bu durumda çok etkili oldu. Bu örgü, 4 ay boyunca kullanılıyor. Olay öncesi saçını açtırmak gibi bir durum söz konusu olamazdı. Tüm bunlar tespit edildi ve beraat kararı verildi.” şeklinde konuştu.