1. Haberler
  2. Dünya
  3. Hollanda Polisi Dark Web Operasyonuyla İki Pazar Kapatıldı

Hollanda Polisi Dark Web Operasyonuyla İki Pazar Kapatıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hollanda Polisi Dark Web Operasyonunu Başarıyla Tamamladı

Hollanda Polisi Dark Web Operasyonunu Başarıyla Tamamladı

Hollanda polisi, uluslararası işbirliği çerçevesinde yürütülen bir operasyon sonucunda, yasadışı ürünlerin satıldığı iki önemli dark web pazarını, Bohemia ve Cannabia’yı kapattıklarını duyurdu. Bu pazarlarda yasadışı mallar, siber suç hizmetleri ve uyuşturucu gibi ürünlerin satışı yapılıyordu. Operasyon kapsamında birçok kişi, siber suçlar ve yasadışı ürünlerin karaborsada satılması suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Hollanda polisinin yaptığı açıklamaya göre, 2022 yılında başlayan bu kapsamlı operasyon, İrlanda, İngiltere ve ABD’nin katkılarıyla başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Bu işbirliği sayesinde dark web üzerindeki suç faaliyetleri ciddi şekilde azaltıldı.

Hollanda Polisi, Tutuklananların Listesini Yayınladı

12 Milyon Euro Gelir

Bohemia dark web sitesi, toplamda 82 bin reklama ve aylık 67 bin alışverişe ev sahipliği yaparak, internetin karanlık yüzünde en yüksek gelir elde eden online pazar olarak biliniyordu. 2023 yılının Eylül ayında, bu pazarın sahiplerine tahmini olarak 12 milyon euro gelir sağladığı bildirildi. Polis, açıklamasında “Bazı satıcıların Hollanda’dan paket gönderdiği tespit edildi. Sadece Hollanda içinde 14 bin yasadışı alışveriş gerçekleştirildi. Bu alışverişlerin toplam maliyeti ise 1.7 milyon euroyu buldu.” ifadelerine yer verdi. Polis, bu ölçekteki alışverişleri takip ederek, hem satıcılara hem de alıcılara ulaştıklarını belirtti.

Ayrıca, Hollanda polisi, ülkelerinde bulunan birçok dark web sitesi yöneticisinin kimliğini tespit ettiklerini ve iki kişiyi tutukladıklarını açıkladı. Operasyon sırasında, 8 milyon euro değerinde kripto para ve iki araç da ele geçirildi.

Görünmez Değiller

Hollanda’nın Ulusal Soruşturma ve Müdahaleler Operasyon Birimi Başkanı Stan Duijf, “Yasadışı online pazarların yöneticileri, satıcıları ve alıcıları, genellikle polis ve yargının kendilerini göremediğini sanıyorlar,” dedi. Duijf, sözlerine şöyle devam etti: “Cezai soruşturmalar yürüterek ve bu suçluları adalet önüne çıkararak, karanlık ağın kullanıcılarının düşündüğü kadar anonim olmadığını kanıtlıyoruz. Uluslararası işbirliğimiz sayesinde, bu yasadışı pazarların güvenilirliği ve itibarları ciddi biçimde zarar görmüştür.”

Kaynak: Sözcü

Hollanda Polisi Dark Web Operasyonuyla İki Pazar Kapatıldı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!