1. Haberler
  2. Gündem
  3. İdris Baluken’den Çözüm Süreci Değerlendirmesi

İdris Baluken’den Çözüm Süreci Değerlendirmesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İdris Baluken’den Yeni Çözüm Süreci Değerlendirmesi

‘Çözüm süreci’ döneminde İmralı’ya giden heyette yer alan dönemin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, son günlerde gündeme gelen “yeni çözüm süreci” tartışmalarını değerlendirdi. Baluken, bu süreçle ilgili olarak, “Son günlerde yaşanan gelişmelere yeni bir süreç demek mümkün değil. ‘Süreç sancısı’ tanımı daha doğru olur kanaatindeyim. Bu sancı, vücutta ihtiyaç duyulan bir şeyin yokluğuna bağlı olarak ortaya çıkan sancılar misali çözüm sorunsallığına işaret edebildiği gibi, miadı yaklaşmış bir doğumun habercisi de olabilir.” şeklinde konuştu.

“YENİ BİR SÜREÇ DEMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Baluken, “Çözüm Süreci’ görüşmelerinde yer alıyordunuz. Son gelişmelerle birlikte şu an yine bir süreçten bahsedilebilir mi?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Bu aşama itibarıyla, son günlerde yaşanan gelişmelere yeni bir süreç demek mümkün değil. ‘Süreç sancısı’ tanımı daha doğru olur kanaatindeyim. Bu sancı, vücutta ihtiyaç duyulan bir şeyin yokluğuna bağlı olarak ortaya çıkan sancılar misali çözüm sorunsallığına işaret edebildiği gibi miadı yaklaşmış bir doğumun habercisi de olabilir. Temennimiz, ikinci olasılığın gerçekleşmesi; yaşanan gelişme ve tartışmalardan sonra yeni bir sürecin şekillenmesidir. Her durumda, çözüm sürecinin kriminalize edildiği 9 yıllık bir dönemden sonra bu gelişme ve tartışmaların başlamış olmasını olumlu görmekteyim.”

Baluken, kendisine yöneltilen diğer sorulara da şu şekilde yanıt verdi:

* Bahçeli’nin DEM Parti’ye ilişkin sözlerini ve Öcalan’a yönelik çağrısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

  • Devlet Bahçeli’nin gerek tokalaşma gerekse de verdiği mesajlarla ortaya koyduğu siyasi tavır, uzun bir süreden sonra yoğun bir gündemle, Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözümü tartışmalarını beraberinde getirdi. Bu durumun, niyetten ve nihai amaçtan bağımsız olarak önemli olduğunu düşünüyorum.
  • DEM Parti’nin yanı sıra Sayın Öcalan’ın muhataplık pozisyonu, her ne kadar bu tartışmalardan uzak bir şekilde duruyor olsa da, bu duruma doğrudan karşı pozisyonda olan bir siyasi lider tarafından dillendirilmiş olması, kamuoyunun meseleyi daha rahat bir tartışma zemininde ele almasına olanak sağladı.
  • Bahçeli’nin söyledikleri, kısmi düzeyde usuli bir doğrultuya tekabül etmekle birlikte, esas itibarıyla veya pratik düzeyde reel politiğe uymayan yönler de barındırıyor. Şu aşamada, ne görmezden gelinebilecek ne de tümüyle olumlanabilecek bu tutumun yapıcı düzeyde gelişim göstermesini temenni edebiliriz.

Kaynak: Sözcü

İdris Baluken’den Çözüm Süreci Değerlendirmesi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!