1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İktidarın Deli Dumrul Vergi Paketi ve Savunma Harcamaları

İktidarın Deli Dumrul Vergi Paketi ve Savunma Harcamaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son dönemde Türkiye’nin iktidarı, 70 milyar liralık yeni bir kaynak yaratmak amacıyla ‘Deli Dumrul’ adı verilen vergi paketini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sundu. Ancak dikkat çekici olan, bu iktidarın daha önce Rusya’dan satın alıp depoladığı S-400 hava savunma sistemine 2.5 milyar dolar, henüz teslim alamadığımız F-35 uçaklarına da 1.5 milyar dolar ödemesi yapmış olması. Bu iki harcama toplamda 140 milyar lira gibi dev bir meblağı temsil ediyor. Muhalefet ise S-400’lerin gereksiz yere alındığını, şu anda depoda tozlandığını belirterek, “Rusya’dan bu sistemleri almak, ABD’nin yaptırımlarıyla bizi karşı karşıya bıraktı. 140 milyar lira buhar oldu, şimdi de 70 milyar lira daha peşindeyiz” şeklinde eleştirilerde bulunuyor.

TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamalarda, “İktidarın hesapsız harcamalarının bedelini 85 milyon yurttaş ödüyor. Putin’e hoş görünmek için S-400 bataryaları alındı. Bu sistemler için vatandaşın vergilerinden 2.5 milyar dolar ödendi ve şu anda ambalajında duruyor” diyerek durumu özetledi.

S-400’lerin Kullanım Sorunları

S-400'lerin Kullanım Sorunları

Çakırözer, “S-400’leri NATO üyesi bir ülke olarak kullanma imkanımız yok” ifadelerini kullanırken, “Rus sisteminin alınması nedeniyle ABD’nin yaptırımlarıyla karşılaştık. Trump döneminde üretim ortağı olduğumuz ve parasını ödediğimiz 6 adet F-35 uçağımızı da 1.5 milyar dolara rağmen alamıyoruz” şeklinde konuştu.

İktidarın Deli Dumrul Vergi Paketi ve Savunma Harcamaları

Çakırözer, “Savunma sanayi bütçemizden toplam 4 milyar dolar yani 140 milyar lira, beceriksiz politikalar nedeniyle havaya saçıldı” diyerek eleştirilerini sürdürdü. “Şimdi savunma sanayine 70 milyar lira toplamak için vatandaşın kredi kartına, tapusuna, motosikletine göz diktiler. ‘İsrail gözünü bize dikti’ diye korkutmaya çalışıyorlar, ama bu söylemlere inanan kimse yok” dedi.

Erdoğan Karakuş’un Değerlendirmeleri

Erdoğan Karakuş’un Değerlendirmeleri

Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, konuyla ilgili olarak “S-400 ve Rusya faktörü nedeniyle ABD ile sorun yaşadık ve bu yüzden F-35’leri alamadık. Ancak F-35’ler için ödenen 1.5 milyar dolar, ileride F-16’lar için mahsup edilecek” dedi. Karakuş, “Biz halen F-16 ve F-4 parçalarını da ABD’den alıyoruz; ortaklık ilişkimiz devam ediyor” ifadelerini kullanarak, sürecin devam ettiğini vurguladı. Ayrıca, “S-400’ler ise depoda duracak, başka bir yere koyacak değilsiniz. Ancak bir saldırı ihtimali halinde yerlerine nakledilip hava savunması için kullanılacaktır” şeklinde eklemelerde bulundu.

Kaynak: Sözcü

İktidarın Deli Dumrul Vergi Paketi ve Savunma Harcamaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!