1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İktidarın Kredi Kartı Vergisi: Adaletsiz Uygulamalar

İktidarın Kredi Kartı Vergisi: Adaletsiz Uygulamalar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İktidarın Kredi Kartı Vergisi: Adaletsiz Bir Sistem

İktidarın, kredi kartı sahiplerine getireceği yeni vergi, yoksulu ezip zengini koruyan adaletsiz bir düzenlemeye dayandırılmıştır. Yeni vergi paketine göre, kredi kartı limiti 100 bin lirayı aşan kullanıcılar için her birinden 750’şer lira katılım payı alınması öngörülmektedir.

Gelire Endeksli Vergi Uygulaması

Bu verginin, limit tutarlarına göre kademelendirilmeden alınması durumunda, 25 bin lira maaş alan dar gelirliden de, aylık geliri 250 bin lira olan zenginden de aynı miktarda vergi tahsil edilecektir. Örneğin, aylıkları toplamda 50 bin lira olan bir işçi ailesinden 1.500 TL kredi kartı vergisi alınırken, aylık geliri 500 bin lira olan bir şirket ortağı, yılda sadece 750 TL ödeyecek. Bu durum, verginin adaletsizliğini gözler önüne sermektedir.

Mevzuata göre, bankalardan ilk kez kredi kartı alacak olanlara, en fazla aylık gelirinin iki katı tutarında kart limiti açılmaktadır. Daha önce kredi kartı sahibi olanlar veya kartını kullananların limitleri ise aylık gelirin 4 katına kadar çıkarılabilmektedir. Bu bağlamda, aylık geliri 25 bin lira olan kişiler, kredi kartlarından 100 bin liralık harcama limitine sahip olmaktadır. Dolayısıyla, aylık geliri 25 bin lira ve üzerinde olan tüm kart sahipleri, limitlerini 99 bin 999 TL veya altına çekmezlerse, 750 liralık vergi yükümlülüğüyle karşılaşacaklardır. Bu durum, aylık geliri 25 bin lira olan bir işçiyle, bu işçiden 20 kat daha fazla geliri olan bir şirket ortağının eşit şekilde 750 lira ödemesine neden olmaktadır.

Yasa Teklifi TBMM’ye Geliyor

Bu yasa teklifi, bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülecek. Görüşmeler sırasında, en büyük eleştirinin kredi kartı vergisi üzerine yoğunlaşması beklenmektedir. İktidarın, bu eleştiriler karşısında geri adım atması veya önergeyle vergiye tabi limiti yükseltip kademelendirme yapması olasılığı dile getirilmektedir.

Kaynak: Sözcü

İktidarın Kredi Kartı Vergisi: Adaletsiz Uygulamalar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!