1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İktidarın Şans Oyunları Üzerinden Yaptığı Vergi Düzenlemesi

İktidarın Şans Oyunları Üzerinden Yaptığı Vergi Düzenlemesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İKTİDARIN ŞANS OYUNLARI ÜZERİNDEN YAPTIĞI VERGİ DÜZENLEMESİ

İktidarın, Savunma Sanayii Fonu’na kaynak aktarımı için vatandaşların üzerine yeni mali yükler getirmesi, Demirören Grubu’na şans oyunları aracılığıyla sağlanan milyarlarca liralık vergi avantajını yeniden gündeme taşıdı. Bu yılın başında, iddaa, Spor Toto, Spor Loto, Milli Piyango ve at yarışları gibi şans oyunlarından kesilen vergilerden, Savunma Sanayii Fonu’na aktarılan kaynaklar Cumhurbaşkanı kararıyla yarı yarıya azaltıldı. Bu durum, özellikle kredi kartı borçluları olmak üzere 85 milyon vatandaşı doğrudan etkileyen yeni bir vergi yükü anlamına geliyor.

Sözcü’nün yaptığı hesaplamalara göre, bu vergi indirimiyle birlikte şans oyunlarından devlete sağlanan kaynağın, yani şirketlerin ödemesi gereken vergi tutarının yaklaşık 22 milyar lira azaldığı ortaya çıkmış durumda. Bu miktar, kredi kartı yoluyla halktan alınacak paranın neredeyse iki katına denk geliyor.

135 MİLYAR LİRA KAYNAK AKTARILDI

Geçen yıl, iktidar sanki savunma harcamalarına ve öğrenci yurtlarına olan ihtiyaç tamamen ortadan kalkmış gibi, sürpriz bir kararla şans oyunlarından alınan vergileri yarı yarıya düşürdü. 28 Aralık 2023 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla şans oyunları vergisi, spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde yüzde 10’dan yüzde 5’e, at yarışlarında yüzde 14’ten yüzde 7’ye ve diğer şans oyunlarında da yüzde 20’den yüzde 10’a düşürüldü. Bu vergi indirimlerinin asıl muhatabı Demirören Grubu olduğu için, iktidar bu şekilde bu gruba önemli bir vergi avantajı sağlamış oldu. Şans oyunlarından elde edilen verginin büyük bir kısmı savunma harcamaları için kullanılsa da, aynı zamanda üniversite öğrenci yurtları, çocuk esirgeme ve ülke tanıtımı gibi sosyal projelere de aktarılmaktadır. Geçtiğimiz yıl, Savunma Sanayi Fonu’na toplamda 135 milyar lira kaynak aktarılmıştır.

33 MİLYAR LİRALIK VERGİ KAYBI

Şans oyunlarından devletin kasasına geçen yıl 28.5 milyar lira para girmiştir. 2024 yılı bütçesi hazırlanırken, enflasyon da dikkate alınarak şans oyunlarından devlete gelecek vergi gelirinin 55 milyar lira olması bekleniyordu. Ancak vergi oranlarının yarı yarıya düşürülmesiyle birlikte, bu gelir de yarı yarıya azalmak zorunda kaldı. Bu yılın ilk sekiz ayında elde edilen gelir 23.2 milyar lira olarak kalırken, yıl sonuna kadar şans oyunlarından en fazla 33 milyar lira vergi gelmesi öngörülüyor. Eğer bu vergi indirimleri yapılmasaydı toplanacak yıllık vergi miktarının 66 milyar lira olacağı tahmin ediliyor. Resmi veriler, Demirören Grubu’na sağlanan vergi avantajının 33 milyar lira civarında olduğunu göstermektedir.

Kaynak: Sözcü

İktidarın Şans Oyunları Üzerinden Yaptığı Vergi Düzenlemesi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!