İmamoğlu’ndan Kahire’deki Dünya Kent Forumu’nda Önemli Açıklamalar
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleşen ’12. Dünya Kent Forumu’nda önemli mesajlar verdi. İmamoğlu, yerel yönetimlerin dünya barışı ve adalet için daha fazla sorumluluk alması gerektiğini vurgulayarak, “İstanbul olarak, bu konuda Balkanlar’da başarılı bir örnek oluşturduk. 2021 yılında 65 şehrin bir araya gelerek kurduğu Balkan Şehirleri İşbirliği Ağı B-40 ile önemli adımlar attık. Bu yıl ise, 12-14 Aralık tarihlerinde Orta Doğu ve Kuzey Afrika şehirlerinin belediye başkanlarını İstanbul’a davet ederek, yerel yönetimler olarak barış ve iş birliği için neler yapabileceğimizi tartışacağız. Gazze ve Lübnan’da yaşanan insanlık trajedisini durdurmak ve yaraları sarabilmek için hepimizin üzerine düşen sorumluluklar var. Bu sorumluluğa duyarlı olan meslektaşlarımı İstanbul’da buluşmaya davet ediyorum,” dedi.
“NE HUKUKEN, NE DE SİYASETEN…”
İmamoğlu, konuşmasında adalet konusuna da dikkat çekerek, “Ülkemde seçilmiş yerel yöneticilerin görevden alınması ve yerlerine kayyum atanması durumu giderek yaygınlaşıyor. Geçtiğimiz hafta, mensubu olduğum ana muhalefet partisinin yönetimindeki Türkiye’nin en büyük ilçesinin belediye başkanı Prof. Ahmet Özer tutuklandı. Bugün de Mardin, Batman ve Halfeti’den üç belediye başkanı daha görevden alındı ve yerlerine kayyum atandı. Refah, adalet ve barış için çalışan yerel yöneticilerimize ve onları seçen halkın iradesine bu müdahale, ne hukuken ne de siyaseten haklı bir gerekçeye dayanıyor,” ifadelerini kullandı.
Dünya genelinden yerel yöneticilerin bir araya geldiği Dünya Kent Forumu’na katılmak üzere Kahire’ye giden İmamoğlu, “Yerel Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Kurtarma Planı” başlıklı oturumda konuşmacı olarak yer aldı. Bu oturumda İmamoğlu’na; Madrid Belediye Başkanı José Luis Martinez-Almeida, Banjul Belediye Başkanı Rohey Malick Lowe, Cobija Belediye Başkanı Ana Lucía Reis, Nuakşot Bölge Konseyi Başkanı Fatimetou Abdel Malick, Santo Domingo Belediye Başkanı Carolina Mejia, Tanca Belediye Başkanı Mounir Laymouri ve Barselona İl Konseyi Başkan Yardımcısı M. Eugènia Gay eşlik etti.
“DİRENÇLİ BİR ŞEHİR İNŞA ETME YOLUNDA İLERLİYORUZ”
Konuşmasına “TBB ve İBB Başkanı olarak, İstanbul’un kardeş şehri Kahire’de, ‘Dünya Yerel ve Bölgesel Yönetimler Meclisi’nde sizlerle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum” diyerek başlayan İmamoğlu, İstanbul Modeli’ni tanıttı: “Şehirler, tıpkı İstanbul ve Kahire gibi, sadece bir yaşam alanı değil, aynı zamanda kültürlerin ve değişimin merkezidir. Geçmişle gelecek arasında bir köprü işlevi görmektedir. Şehirlerimizin tarihsel rollerini geleceğe taşırken, karşılaştıkları zorluklar aslında önemli fırsatlar da sunmaktadır: Daha adil, daha sürdürülebilir ve daha yaşanabilir bir dünya kurmak. Bu idealle hareket ederek geliştirdiğimiz ‘İstanbul Modeli’; dayanışma, sürdürülebilir kalkınma ve katılımcılık ilkelerine dayanan bütünsel bir yaklaşımı temsil ediyor. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını merkeze alan bu modelle, yaratıcı, adil ve yeşil bir şehir inşa ederken eşitlikçi ve akılcı kentleşme anlayışını benimsiyoruz.”
“İSTANBUL MODELİ”Nİ ANLATTI
İmamoğlu, “İstanbul, son beş yılda tarihinde ilk kez, aynı anda 10 metro hattı inşa edebilen, kentin yoksul ailelerinin çocuklarına ücretsiz süt ulaştırabilen, 0-4 yaş arası çocuğu olan annelerin toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanabildiği, 100’den fazla kreş açabilen, binlerce üniversite öğrencisine yurt, yüz binlerce gence burs imkanı sunabilen, Kent Lokantaları’nda dar gelirli vatandaşlara sağlıklı gıda sunabilen bir megaşehir haline geldi. Bu modelimizi hayata geçirirken, ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı rehber kabul ediyoruz,” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:
“YEREL YÖNETİMLER VE ÖZEL SEKTÖR ARASINDA İŞ BİRLİKLERİ”
- “Özellikle ‘Yerel 2030 Koalisyonu’, amaçların yerelleştirilmesi ve iyi uygulamaların yaygınlaştırılması açısından büyük önem taşıyor.
- UCLG ve BM HABITAT tarafından başlatılan ‘Şehirler 2030’a Geri Sayıyor’ girişimi de bu alandaki stratejik çabalarımızı desteklemektedir.
- Bu süreçte yerel yönetimler ve özel sektör arasında kurulmakta olan iş birliklerinin önemi büyüktür.
- BM’nin ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Kurtarma Planı’nı, ‘Yeni Kentsel Gündem’ gibi yol haritalarıyla birleştirerek, kendi yerel kurtarma planlarımızı oluşturmanın sürece ivme kazandıracağına inanıyorum.”
“DAHA FAZLA İNİSİYATİF ALALIM, SESİMİZİ YÜKSELTELİM”
“Bugün Kahire’de, özellikle 16 numaralı ‘Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar’ başlıklı ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nın gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak için, siz değerli Belediye Başkanları ve yerel yönetici dostlarıma bir çağrıda bulunmak istiyorum. Barışın ve adaletin olmadığı bir ortamda kalkınmadan bahsetmek mümkün değildir. Bu nedenle, gelin birlikte barış ve adalet için daha fazla inisiyatif alalım, sesimizi yükseltelim,” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: Sözcü