1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. IMF Türkiye Misyonu Başkanı’ndan Asgari Ücret ve Enflasyon Açıklamaları

IMF Türkiye Misyonu Başkanı’ndan Asgari Ücret ve Enflasyon Açıklamaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

IMF Türkiye Misyonu Başkanı’ndan Asgari Ücret Açıklamaları

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Türkiye misyonu başkanı Jim Walsh, Türkiye’nin 1 Ocak 2024 tarihinde planlanan asgari ücret artışının, önceki yıllarda olduğu gibi enflasyon üzerinde olumsuz bir etki yaratmaması gerektiğini vurguladı. Walsh, bu artışın, en yoksul kesimlere yönelik destek önlemleriyle dengelenmesi gerektiğini ifade etti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilgili bakanlıklar ve sendikaların katılımıyla aralık ayında toplanacak. Geçtiğimiz yıl ocak ayında Türkiye’de net asgari ücret yüzde 49 oranında artırılmıştı. Walsh, Washington’daki IMF-Dünya Bankası yıllık toplantısında Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bu yüksek artışın bu yıl olmamasını umuyoruz. Çünkü, enflasyonun yüksek olduğu birçok ülkeden edindiğimiz deneyimlere göre, asgari ücretin bu seviyede artırılması, enflasyon beklentileri üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Yetkililerin bu dengeyi kurma sorumluluğunun farkındalar” dedi.

Walsh, Türkiye’nin düşük gelirli çalışanların yaşam standartlarını artırmak amacıyla nakit transferleri yaparak veya hükümet desteklerini daha etkin hale getirerek sosyal programları geliştirmesi gerektiğini belirtti. Enflasyon, Mayıs ayında yüzde 75 ile zirve seviyesine ulaştıktan sonra, Eylül ayında yüzde 49,4 seviyesine gerilemiş ve politika faizi de yüzde 50’nin altına düşmüştü. Merkez Bankası (TCMB), ekim ayında faizleri sabit tutma kararı alırken, enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizliklerin son dönemde artış gösterdiğini ifade etti. TCMB, önümüzdeki bir iki ay içerisinde faiz indirimine gitme olasılığını gündeme alacak herhangi bir işaret vermemişti.

TCMB’nin Faiz Politikasına Dair Öneriler

Walsh, finansal koşulların zaten sıkılaştığını belirterek, TCMB’nin iletişim stratejisini güçlendirmesi ve enflasyon hedefi olan yüzde 14 seviyesine ulaşmak için daha fazla faiz artırımı yapması gerektiğini de dile getirdi. Walsh, “TCMB, sıkılaştırma yanlısı bir tutum sergiledi ve enflasyonun düşüş trendine girdiğini gözlemleyene kadar faizleri sabit tutmayı planladıklarını belirtti” ifadesini kullandı. Ancak, piyasalarda TCMB’nin ne zaman faiz indirimine gideceğine dair farklı beklentilerin bulunduğunu da vurguladı. “Enflasyon aylık bazda yüzde 2,5 seviyelerinde seyrederken, faiz indirimine gitmek için muhtemelen henüz erken” dedi.

IMF, Türkiye’de enflasyonun 2024 yılının sonunda yüzde 24 seviyesine gerilemesini bekliyor. Reuters’ın gerçekleştirdiği anketlere göre, enflasyonun 2025’in sonunda yüzde 25’e düşmesi öngörülüyor. Ayrıca, TCMB’nin ilk faiz indirimine dair beklentilerin kasım ayından aralık veya ocak ayına kaydığı görülmekte. Anketlerde, 2025 sonuna kadar faiz oranlarının 20 puan düşürülerek yüzde 30 seviyesine çekilmesi bekleniyor.

Walsh, Türkiye’nin istikrarsız enflasyon beklentileri ve yüksek enerji ithalatına olan bağımlılığının, ülkeyi olası enerji şokları ve hızlı enflasyon artışlarına karşı daha savunmasız hale getirdiğini belirtti. Bununla birlikte, ülkenin bu zorlukları yenilenebilir enerji üretimini artırarak aşabileceğini ifade etti.

Kaynak: Sözcü

IMF Türkiye Misyonu Başkanı’ndan Asgari Ücret ve Enflasyon Açıklamaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!