1. Haberler
  2. Dünya
  3. İsrail Başbakanı Netanyahu’dan Yahya Sinvar’ın Ölümü Üzerine Açıklamalar

İsrail Başbakanı Netanyahu’dan Yahya Sinvar’ın Ölümü Üzerine Açıklamalar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsrail Başbakanı Netanyahu’dan Önemli Açıklamalar

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın suikaste uğrayan lideri İsmail Haniye’den sonra liderlik koltuğunu devralan Yahya Sinvar’ın da öldürüldüğünü duyurdu. Netanyahu, Sinvar’ın ölümünün Orta Doğu’da barış umudunu artırdığını belirtirken, “Gazze’deki savaş sona ermedi; İsrail, rehinelerin iade edilene kadar saldırılarına devam edecektir” şeklinde konuştu.

“Görevimiz Henüz Bitmedi”

Netanyahu, videolu bir açıklama yaparak, “Bugün hesabı kapattık. Bugün kötülüğe bir darbe indirdik ama görevimiz henüz tamamlanmadı” ifadelerini kullandı. Hamas’ın elinde tutulan rehinelerin ailelerine seslenen Netanyahu, “Bu savaşta önemli bir an. Sevdikleriniz, sevdiklerimiz evlerine dönene kadar tüm gücümüzle mücadele edeceğiz” dedi.

Gazze Halkına Çağrı: Sinvar Hayatınızı Mahvetti

Bir yılı aşkın süredir devam eden çatışmaların gölgesinde olan Gazze’deki halka da seslenerek, Netanyahu, “Sinvar, sizin hayatlarınızı mahvetti” şeklinde konuştu. Bu açıklama, Gazze halkının yaşadığı zorlukları ve Sinvar’ın liderliğinin getirdiği olumsuz etkileri vurguladı.

Yahya Sinvar Kimdir?

Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar, 29 Ekim 1962’de Gazze Şeridi’nin güneyinde bulunan Han Yunus Mülteci Kampı’nda dünyaya geldi. Önceki Hamas lideri İsmail Haniye gibi, kökleri 1948’de İsrail’in işgal ettiği topraklara dayanan Sinvar, Gazze İslam Üniversitesi’nde Arap Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu.

İsrail tarafından ilk kez 1982 yılında tutuklanan Sinvar, 4 ay hapis yattıktan sonra, 1985 yılında “gizli bir örgüt kurmak” suçlamasıyla tekrar tutuklandı. 1988’de ise, 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Hamas’ın 11 Ekim 2011’de gerçekleştirdiği esir takası anlaşması ile 23 yıl sonra özgürlüğüne kavuşan Sinvar, hemen ardından Hamas’ın siyasi bürosuna katıldı.

Hamas’ın askeri kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın ilk kurucularından biri olarak bilinen Sinvar, ayrıca Hamas’ın güvenlik ve davet teşkilatı olarak adlandırılan Mecd Gücü’nün de kurucusudur. Güvenlik sorumluluklarını üstlenen Sinvar, basında pek fazla yer almayan bir isim olarak tanınmaktadır.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, Mayıs ayında yaptığı bir açıklamada, Sinvar için UCM’nin 1 nolu Ön İnceleme Dairesi’nden tutuklama kararı çıkarılmasını talep etmişti. İsrail, Sinvar’ı 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı’nın “bir numaralı sorumlusudur” olarak göstermektedir.

Kaynak: Sözcü

İsrail Başbakanı Netanyahu’dan Yahya Sinvar’ın Ölümü Üzerine Açıklamalar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!