1. Haberler
  2. Gündem
  3. İsrail-Lübnan Savaşı’ndan Sonra Türk Vatandaşlarının Tahliyesi

İsrail-Lübnan Savaşı’ndan Sonra Türk Vatandaşlarının Tahliyesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsrail-Lübnan Savaşında Türk Vatandaşlarının Tahliyesi

İsrail-Lübnan Savaşında Türk Vatandaşlarının Tahliyesi

İsrail ile Lübnan arasında 2006 yılında meydana gelen 34 günlük savaşta, Mardinli Şemsi Hasan’ın da aralarında bulunduğu Türk vatandaşları, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait bir gemi ile tahliye edilmişti. Şemsi Hasan, 18 yıl sonra yine benzer bir durumla karşı karşıya kalarak, saldırıların devam ettiği Lübnan’dan Türkiye’ye dönmek üzere yola çıkıyor.

İsrail-Lübnan Savaşı'ndan Sonra Türk Vatandaşlarının Tahliyesi

Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın koordinasyonuyla, dün Lübnan’a AFAD işbirliğinde hazırlanan 300 ton insani yardım malzemesini ulaştıran TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar adlı gemiler, Beyrut Limanı’ndan ayrıldı. Gemi, çoğunluğu Türk vatandaşlarından oluşan sivilleri taşıyor. Bu yolculukta yer alanlardan biri de 37 yaşındaki Şemsi Hasan. 2006 yılında yaşadığı savaşın izleri hala hafızasında taze olan Hasan, ailesi ve akrabalarıyla birlikte TCG Sancaktar gemisine binecek.

“O GÜN BİR GEMİ VARDI, ŞİMDİ İKİ”

Hasan, günlerdir süren zorlukları ve yaşadığı korkuları dile getirerek, “Her gün bomba sesleriyle uyuyup uyanıyorduk. En çok çocuklar için endişelendik. O yüzden Türkiye’den, devletimizden yardım istedik, çok şükür geldi” şeklinde konuştu. 2006 yılında Lübnan’ı terk etmek zorunda kaldıklarını hatırlatan Hasan, “O zaman da Mersin’e gittik. O zaman bir gemi vardı, şimdi iki gemi” ifadelerini kullandı. İsrail’in saldırıları nedeniyle ağabeyi ve ablasının evleri zarar görmüş, ancak sağlıklarının yerinde olduğunu vurguladı.

İsrail-Lübnan Savaşı'ndan Sonra Türk Vatandaşlarının Tahliyesi

“ÇOCUKLAR BOMBA SESLERİNİ DUYUYORDU”

Gemiye alınanlardan 40 yaşındaki Arif Çelik ise, Mardinli olduğunu ve eşi, 4 çocuğu ve babasıyla birlikte Türkiye’ye döneceğini ifade etti. Lübnan’da tesisatçılık yaptığını belirten Çelik, yıllardır güzel bir şekilde yaşadığı bu ülkedeki mevcut durumun kötü olduğunu anlattı. “Evlerimizi kapatmak zorunda kaldık. Arabaları, her şeyi, rızkımızı bıraktık. Şimdi Türkiye’ye gidiyoruz, Allah razı olsun. 4 çocuğumla Türkiye’ye gideceğim. Burada çalışıyorduk, işimiz güzeldi. Burada her şeyimiz bitmiş. Bizim bulunduğumuz yerde her gün çocuklar bombaların seslerini duyuyordu. Biz de Türkiye’ye gitmek için bekliyorduk. Çocuklarım normal uçak geçince bile korkuyor” diyerek yaşadığı zorlukları anlattı.

EŞİNİ BIRAKIP AYRILDI

Nesrin Efetürk ise, 3 çocuğuyla Lübnan’dan ayrıldığını, eşinin ise ülkede kaldığını belirtti. 29 yaşındaki Efetürk, “İsrail’in saldırıları nedeniyle çok kötü günler yaşadık. Çok şey yaşadık, korku, stres. Seslerden yemek yemiyorduk. Çocuklar, uçak, bomba seslerinden çok korkuyordu. Yani hayatımız çok zordu” şeklinde duygularını paylaştı.

2006’DA DA TAHLİYE OPERASYONU

Türkiye, 2006 yılında 34 gün süren İsrail-Lübnan Savaşı sırasında da Türk vatandaşlarının tahliyesini gerçekleştirmişti. Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın organizasyonuyla 23 Temmuz 2006’da Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait TCG İskenderun, TCG Gelibolu ve TCG Bartın gemilerinin refakatinde Beyrut Limanı’na ulaşmıştı. TCG İskenderun, 12 saat süren işlemler sonucunda 1100’e yakın vatandaş ile Türkiye’ye dönmüştü.

İsrail-Lübnan Savaşı'ndan Sonra Türk Vatandaşlarının Tahliyesi

Kaynak: Sözcü

İsrail-Lübnan Savaşı’ndan Sonra Türk Vatandaşlarının Tahliyesi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!