1. Haberler
  2. Dünya
  3. İsrail Ordusu Yahya Sinvar’ın Son Anlarını Paylaştı

İsrail Ordusu Yahya Sinvar’ın Son Anlarını Paylaştı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsrail Ordusundan Yahya Sinvar’a Ait Son Anlar Videosu

İsrail ordusu, Hamas lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesinin ardından, Yahya Sinvar’ın son anlarına dair bir video yayımladı. İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) sosyal medya hesaplarında paylaşılan bu videoda, Sinvar olduğu iddia edilen kişinin bir insansız hava aracı tarafından kaydedildiği belirtildi. Videoda, Sinvar olduğu öne sürülen kişi, yıkık bir bina içerisinde görüntüleniyor. Söz konusu birey, kendisine yöneltilen tank mermisi saldırısından önce bu insansız hava aracına tahta bir sopa fırlatarak son ana kadar direndi. Ayrıca, Sinvar’ın öldürülmeden önce bir İsrail askerini yaraladığı da bildirildi. Hamas liderinin son anlarında yalnız olduğu ve “sonuna kadar direndiği” ifade ediliyor.

Yahya Sinvar Kimdir?

Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı olan Yahya Sinvar, 29 Ekim 1962 tarihinde Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus Mülteci Kampı’nda dünyaya geldi. Önceki Hamas lideri İsmail Haniye gibi, Sinvar da aslen 1948 yılında İsrail’in işgal ettiği topraklarda kalan Askalan (Aşkelon) kökenli bir aileye mensuptur. Gazze İslam Üniversitesi’nde Arap Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olarak eğitim hayatını tamamladı.

Sinvar, ilk kez 1982 yılında tutuklanarak 4 ay hapis cezası aldı. 1985 yılında “gizli bir örgüt kurmak” suçlamasıyla ikinci kez tutuklandı. 1988 yılında, İsrail tarafından tutuklandığında ise 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edildi. 11 Ekim 2011’de gerçekleşen esir takası anlaşmasıyla, 23 yıl sonra İsrail cezaevlerinden serbest bırakıldı ve Hamas’ın siyasi bürosuna katıldı.

Arap basınında yer alan Mayıs 2021 tarihli haberlere göre, Sinvar, o dönemde İsrail’in hava saldırılarından kurtulmayı başarmıştı. Hamas’ın askeri kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın ilk kurucularından biri olarak tanınan Sinvar, aynı zamanda Hamas’ın güvenlik ve davet teşkilatı olarak bilinen Mecd Gücü’nün de kurucusudur. Bu bağlamda, Hamas’ın güvenlik sorumluluklarını üstlenmiş olan Sinvar, basında sıkça yer almayan bir isim olarak dikkat çekiyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, Mayıs ayında yayımladığı bir videoyla, UCM’nin 1 nolu Ön İnceleme Dairesi’nden Yahya Sinvar için tutuklama kararı çıkarılmasını talep etmişti. İsrail, 7 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşen Aksa Tufanı’nın “bir numaralı sorumlusunun” Sinvar olduğunu belirtmişti.

Kaynak: Sözcü

İsrail Ordusu Yahya Sinvar’ın Son Anlarını Paylaştı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!