1. Haberler
  2. Dünya
  3. İsrail Ordusunun UNIFIL Tesislerine Baskını ve Sonrası

İsrail Ordusunun UNIFIL Tesislerine Baskını ve Sonrası

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsrail Ordusundan UNIFIL Tesislerine Baskın

İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyindeki Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü tesislerine yönelik bir baskın düzenledi. Bu olayda, tesisin kapıları tanklarla tahrip edildi. BM Lübnan Geçici Barış Gücü’nden (UNIFIL) yapılan açıklamada, sabahın erken saatlerinde Ramya kasabasındaki BM güçlerinin, Mavi Hat’tan Lübnan’a geçen üç grup İsrail askerini tespit ettiği ifade edildi.

Açıklamaya göre, İsrail ordusuna ait iki Merkava tankı, UNIFIL tesisinin ana kapısını tahrip ederek içeri girdi. İsrail askerlerinin, UNIFIL güçlerinden bölgedeki ışıklandırmayı kapatmalarını istediği ve yaklaşık 45 dakika sonra bölgeden ayrıldıkları belirtildi. UNIFIL askerleri, kuzey yönünde 100 metre mesafeden birçok silah sesi duyduklarını aktardı.

Bu ihlalin ardından, bölgedeki yoğun dumanın yayıldığı ve koruyucu maske takmalarına rağmen, cilt tahrişi ve mide sorunları gibi çeşitli sağlık problemleri yaşayan 15 barış gücü askerine gerekli tıbbi müdahalenin yapıldığı bildirildi.

UNIFIL’e Yönelik Saldırılar

  • 10 Ekim’de, İsrail ordusu bir gözlem kulesini hedef alarak iki barış gücü askerinin yaralanmasına neden oldu.
  • 11 Ekim’de, İsrail ordusu Lübnan’ın güneyindeki Ras Nakura bölgesindeki UNIFIL komuta merkezinin ana girişini top mermisiyle vurdu ve bir UNIFIL gözlem kulesi de Merkava tankıyla hedef alındı. Bu saldırılarda iki askerin daha yaralandığı bildirildi.

Birçok ülke, İsrail’in UNIFIL güçlerine yönelik saldırılarını kınadı. Ayrıca, İsrail ordusunun Lübnan ordusuna ait bir mevziyi hedef alması sonucu iki Lübnan askeri yaşamını yitirdi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, yayınladığı bir video mesajında UNIFIL unsurlarının Lübnan’ın güneyinden çekilmesi talebinde bulundu.

Netanyahu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e seslenerek, UNIFIL güçlerinin Lübnan’ın güneyindeki “Hizbullah kalelerinden ve çatışma alanlarından” çıkarılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, UNIFIL askerlerinin Hizbullah’ın “rehinesi” haline geldiğini öne sürdü.

Kaynak: Sözcü

İsrail Ordusunun UNIFIL Tesislerine Baskını ve Sonrası
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!