1. Haberler
  2. Dünya
  3. İsrail ve İran Arasındaki Gerginlik: İHA Saldırısı ve Suikast İddiaları

İsrail ve İran Arasındaki Gerginlik: İHA Saldırısı ve Suikast İddiaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsrail ve İran Arasındaki Gerginlik Tırmanıyor

İran’ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun konutuna yönelik insansız hava aracı (İHA) saldırısının ardından, İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, bu saldırının doğrudan İran’ın sorumluluğunda olduğunu iddia etti. Katz, X sosyal medya platformunda yaptığı açıklamada, Netanyahu’nun Kayserya’daki konutuna gerçekleştirilen İHA saldırısına dair önemli ifadelerde bulundu.

Katz, İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği’nin saldırıyla ilgili açıklamalarına yanıt olarak, “İran’ın yarattığı, finanse ettiği, silahlandırdığı, eğittiği ve şu anda tüm operasyonlarında kontrol ettiği birincil vekil, aniden bağımsız bir varlık olarak tasvir ediliyor” şeklinde konuştu. Ayrıca, İran’ın “Netanyahu’ya suikast girişiminin sorumluluğunu reddettiğini” öne süren Katz, “Yalanlarınız ve sahte iddialarınız size yardımcı olmayacak, sorumlu sizsiniz” ifadesini kullandı.

İran’ın BM Daimi Temsilciliği, olaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Netanyahu’nun evinin bulunduğu bölgeye isabet eden İHA’nın Lübnan’daki Hizbullah tarafından fırlatıldığını belirtmişti. Bunun yanı sıra, İsrail Başbakanı Netanyahu, İran’ın vekili olarak tanımladığı Lübnan’daki Hizbullah’ın gerçekleştirdiği bu İHA saldırısını, “kendisi ve eşine yönelik bir suikast girişiminin feci bir hata olduğunu” vurgulayarak kınadı.

Günümüzde, Gazze’nin kuzeyindeki kuşatmayı sıkılaştıran İsrail, kara saldırılarını artırarak Filistinlilere yönelik sürgün uygulamalarını da yoğunlaştırıyor. Aynı zamanda, Lübnan sınırından içeri doğru kara işgali genişletmeye çalışıyor. İran’ın 1 Ekim’de İsrail’e yönelik yaklaşık 200 balistik füzeyle gerçekleştirdiği saldırının ardından, İsrail’in İran’a karşı kapsamlı bir karşı saldırı düzenlemesinden ve 7 Ekim 2023’ten bu yana bölgede yaşanan çatışmaların hızla şiddetlenip geniş bir alana yayılmasından endişeler artıyor.

Lübnan’dan fırlatılan İHA, İsrail’in kuzeyindeki Kayserya kentinde Başbakan Netanyahu’nun konutunun da bulunduğu bölgeye isabet etmişti. İsrail Başbakanlık Ofisi, Netanyahu’nun Kayserya’daki evine doğru bir İHA fırlatıldığını bildirdi. Olay sırasında Netanyahu ve eşinin evde olmadığı iddia edilse de, detaylı bilgi verilmemişti. Sosyal medyada ise Netanyahu’nun konutu olduğu ileri sürülen bir evde kurşun geçirmez camda oluşan hasar görüntüleri paylaşıldı. Kullanıcılar, İHA’nın isabet ettiği ev ile Netanyahu’nun açık kaynaklardan paylaşılan konutunun görüntüleri arasındaki benzerliğe dikkat çekti.

Hizbullah’tan, Netanyahu’nun konutunu hedef alan İHA saldırısına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmamış olması, gerginliği daha da artırıyor.

İsrail ve İran Arasındaki Gerginlik: İHA Saldırısı ve Suikast İddiaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!