1. Haberler
  2. Dünya
  3. İsrail’in Mescid-i Aksa’ya Baskını ve Son Gelişmeler

İsrail’in Mescid-i Aksa’ya Baskını ve Son Gelişmeler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsrail’in Mescid-i Aksa’ya Baskını

İSTANBUL (AA) – İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Filistin topraklarını işgal eden İsrailliler, işgal altındaki Doğu Kudüs‘te bulunan Mescid-i Aksa‘ya baskın düzenlediler.

Sabah saatlerinden itibaren büyük gruplar halinde toplanan fanatik Yahudiler, İsrail polisi tarafından korunan Mescid-i Aksa’ya baskın gerçekleştirdi. Kudüs İslami Vakıflar İdaresi‘nden yapılan açıklamaya göre, bu baskına katılan fanatik Yahudi sayısının 1151 olduğu bildirildi.

Fanatik Yahudiler, Mescid-i Aksa’nın avlusunda dolaşarak çeşitli sloganlar attılar ve marşlar söylediler. Bazı fanatiklerin, yerlerde kapanarak Talmudik ritüeller gerçekleştirdiği de gözlemlendi. İlerleyen saatlerde, Bakan Ben-Gvir’in de geniş bir polis ekibiyle birlikte Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemesi dikkat çekti.

Mescid-i Aksa, 26 Ekim 1994’te İsrail ile Ürdün arasında imzalanan barış antlaşması gereği, Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığı’na bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi’nin himayesinde bulunmaktadır. Ancak, 2003 yılından bu yana, Yahudiler bu İdare’nin izni olmaksızın, İsrail’in tek taraflı kararlarıyla ve polis eşliğinde kutsal mabede girmektedir. Bu tür girişimleri baskın olarak nitelendiren Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, Müslümanların egemenliğinin ihlal edildiğini vurgulamaktadır.

Mescid-i Aksa Külliyesi, Kıble Mescidi, Kubbetu’s Sahra Camisi, müze, medreseler ve geniş bir avlu gibi yapıları içermektedir. İsrailliler, bu kutsal alanın altında “Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu” iddiasıyla kazı çalışmaları yürütmektedirler.

İsrail yönetimi, Mescid-i Aksa’da “sadece Müslümanların ibadet edebileceği, diğer din mensuplarının ise yalnızca ziyaret edebileceği” tarihi statükonun korunduğunu savunmaktadır. Ancak, fanatik Yahudilerin, İsrail polisi korumasında Aksa’ya düzenledikleri baskınlarda dua etmeleri ve çeşitli dini ritüelleri yerine getirmeleri sıkça medyaya yansıyan bir durum haline gelmiştir.

Kaynak: Sözcü

İsrail’in Mescid-i Aksa’ya Baskını ve Son Gelişmeler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!