1. Haberler
  2. Gündem
  3. İstanbul Barometresi Eylül Ayı Raporu: Ekonomik Sorunlar ve Eğitim Masrafları

İstanbul Barometresi Eylül Ayı Raporu: Ekonomik Sorunlar ve Eğitim Masrafları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Barometresi Eylül Ayı Raporu Yayınlandı

İstanbul Planlama Ajansı, İstanbul’un toplumsal ve ekonomik dinamiklerini değerlendiren “İstanbul Barometresi” araştırmasının Eylül ayı raporunu açıkladı. Bu ay Türkiye’nin gündeminde en çok dikkat çeken konu, %43,2 ile ekonomik sorunlar oldu. İkinci sırada %24,3 ile Narin Güran cinayeti, üçüncü sırada ise %17,3 ile İsrail’in Gazze’yi işgali ve Lübnan’a yönelik hava saldırıları yer aldı.

Eğitim Masrafları Zorluyor

İstanbul’un gündeminde ekonomik sorunların yanı sıra okulların açılması da önemli bir yer tuttu. Çocuk sahibi İstanbulluların %43,2’si, eğitim masraflarını karşılamakta güçlük çektiklerini ifade etti. Eğitim harcamalarında en fazla kısılan kalemler arasında %34,2 ile kırtasiye ürünleri öne çıkarken, bunu okul formaları ve kaynak kitap gibi diğer masraflar izledi.

İndirimli Ürünler Tercih Ediliyor

Katılımcıların %35,7’si kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtirken, %42,9’u ise geçimlerini sağlamakta zorluk çektiğini ifade etti. Ayrıca, katılımcıların %55,6’sı satın aldıkları gıda miktarının azaldığını aktardı. İstanbulluların %68,3’ü, indirimli gıda ürünlerini alma sıklıklarının arttığını belirtti.

Gıda Çeşidi Azalıyor

Katılımcıların %97,5’i ekonomik nedenlerden dolayı gıda çeşitlerini azalttıklarını ifade etti. İstanbulluların %56,2’si, geçen yıla göre satın aldıkları gıda çeşitlerinin azaldığını aktardı. Özellikle %91,8’i kırmızı et, %61,9’u balık, %55,2’si ise kuruyemiş çeşitlerinde alım miktarının düştüğünü bildirdi. Katılımcıların %42’si, yeterli gıdaya ulaşamadıkları için porsiyonlarını küçültmek zorunda kaldıklarını, %11,8’i ise maddi yetersizlik nedeniyle evde yiyecek bulamadıkları zamanlar yaşadıklarını ifade etti.

Yaz Saati Uygulaması Talebi

İstanbulluların %50,3’ü, yaz ve kış saati olmak üzere ikili saat sisteminin uygulanmasını istedi. Katılımcıların %38,6’sı ise sabit yaz saati uygulamasının benimsenmesini tercih ettiklerini belirtti.

Kaynak: Sözcü

İstanbul Barometresi Eylül Ayı Raporu: Ekonomik Sorunlar ve Eğitim Masrafları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!