1. Haberler
  2. Gündem
  3. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Kadına Yönelik Şiddet Tartışmaları

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Kadına Yönelik Şiddet Tartışmaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim Ayı Oturumları

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim Ayı Oturumları

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ekim ayı oturumları, Saraçhane’de bulunan başkanlık yerleşkesinde gerçekleştirildi. Toplantıya, meclis 1. başkanvekili Nuri Aslan başkanlık etti. Oturumda, AKP’li ve CHP’li meclis üyeleri, Türkiye’nin gündemini sarsan kadın ve çocuklara yönelik şiddet olaylarına dair gündem dışı konuşmalarda bulundular. Bu konuşmalar, tartışmalara yol açtı.

“CUMHURİYET TARİHİNDE AK PARTİ’DEN DAHA BAŞARILI BİR HÜKÜMET YOK”

Konuşmaların ardından söz alan AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, kadınların temel hak ve özgürlükleri ile sosyoekonomik hakları konusunda, kadına karşı şiddetle ilgili kolluk ve hukuk alanında Cumhuriyet tarihinde AK Parti’den daha başarılı bir hükümetin olmadığını vurguladı. Türkyılmaz, “Nokta. CHP’nin kadınlarla ilgili yaptığı en önemli icraatı söyleyeyim mi size? 1934’te kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi. Orada kaldılar. Ondan sonra CHP’nin bu alanda yaptığı hiçbir şey yok” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Kadına Yönelik Şiddet Tartışmaları

AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz

Türkyılmaz, AKP döneminde kadınlarla ilgili yapılan yasal düzenlemeleri açıkladı. Ancak CHP’li üyelerin tepki göstermesi üzerine oturumu yöneten Nuri Aslan, CHP grubundan sessizce konuşmacıyı dinlemelerini isteyerek, “25 yıllık hükümet ile 5 yıllık belediyeyi karşılaştırıyor. Hatibin sözünü kesmeyin. Önemli bir şey söylüyor. Koskoca devletle bir belediye başkanlığını karşılaştırıyor, memnun olmanız lazım” şeklinde konuştu. Türkyılmaz, AK Parti hükümetinin ne yaptığını sordukları için bu bilgileri aktardığını, karşılaştırma yapmadığını ifade etti.

ALKOL TARTIŞMASI ÇIKTI

Türkyılmaz’ın, “Dünya Sağlık Örgütü’nün istatistiğine göre kadına yönelik şiddet eylemlerinde faillerin yüzde 70’i alkollü. Alkol kötüdür. Size de tavsiyem, genel başkanınıza söyleyin; bir seçim vaadi olarak alkol fiyatlarını ucuzlatacağız diyenler kalkıp bize bağımlılıkla mücadeleden söz etmesinler” ifadeleri ise büyük tepki topladı. Oturumu yöneten Aslan, “Üzülerek söylüyorum ki, toplumdan kopuk yaşıyorsunuz. Sokakta bir şeyler oluyor, fark edin lütfen. Her sabah İçişleri Bakanlığı’nın yakalanan çetelerle ilgili açıklamalarını okuyoruz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Kadına Yönelik Şiddet Tartışmaları

CHP Grup Başkanvekili Ülkü Sakalar

“O ZAMAN İÇKİYİ YASAKLAYALIM”

CHP Grup Başkanvekili Ülkü Sakalar ise Türkyılmaz’a tepki göstererek, “Buradaki amaç siyaset yapmak. Murat Bey sözü genel başkanımıza kadar getirdi. Sırf siyaset yapmak uğruna kadına karşı şiddetin yüzde 70’i içkiliyken meydana geliyor diye doğru mudur değil midir bir şey söylediniz. O zaman bütün ülkede içkiyi yasaklayalım bakalım şiddet ortadan kalkacak mı?” ifadelerini kullandı. CHP’li Meclis Üyesi Rahşan Sertkaya Daniş, Dünya Sağlık Örgütü’nün böyle bir istatistiği olmadığını vurgulayarak, “Kadına yönelik şiddeti önlemek devletin pozitif görevi. Devlet sorumluluğunu reddederek hiçbir yere varamaz” dedi.

“İNSANLARIN BAM TELİNE DOKUNMAYIN”

CHP’li Meclis Üyesi Ertan Akbaba, son 6 ayda kadın cinayetlerinin pik yaptığını ve 205 kadının öldürüldüğünü belirterek, “İnsanların tahammülü kalmadı. Alkol ile basite indiriyorsunuz. O zaman sizin döneminizde alkol kullanımı arttı diyebiliriz. ‘Alkol tüketenler bizden değildir, bu suçu siz işliyorsunuz’ gibi bir algı yaratılıyor. İnsanların bam teline dokunmayın, olayı saptırmayın” şeklinde konuştu. Türkyılmaz ise “Bizim alkol içenlerle hiçbir meselemiz yok. Bizim derdimiz alkolizm, madde bağımlılığı. Konuyu sinir uçlarına getirmeyin” yanıtını verdi.

Işıl İlgin Oktay

AKP’Lİ ÜYE NEVROTİK FLÖRT İLİŞKİSİNE BAĞLADI

AKP’li Meclis Üyesi Işıl İlgin Oktay, gündem dışı yaptığı konuşmada, Fatih’te canice öldürülen İkbal Uzun ve Ayşenur Halil ile ilgili ifadeleriyle tepki çekti. Oktay, “Failin madde bağımlısı olduğu, ruhsal problemlerinin olduğu, öldürülen evlatlarımızın nevrotik flört ilişkisinin bulunduğu ve hatta İkbal kızımızın bir yıl kadar önce intihara teşebbüste bulunduğu bilgisi de soruşturma dosyasına girmiştir. Kadına yönelik şiddetle mücadele politikalarında İstanbul Sözleşmesi’nin feshi ile kadına yönelik politikaların zedelendiği iddiası bu yüzden tamamen yanlıştır” şeklinde konuştu.

Kaynak: Sözcü

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Kadına Yönelik Şiddet Tartışmaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!