İstanbul’daki 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarıyla iş birliği yaparak bebek acil hastalarını önceden anlaşmalı özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ederek haksız kazanç elde ettikleri tespit edilen 22’si tutuklu, toplam 47 şüpheli hakkında kapsamlı bir fezleke hazırlandı. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar ve Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan 725 sayfalık fezlekede, 10 bebek “maktul”, 5 kişi “müşteki”, 19 hastane ve sağlık hizmeti şirketi “malen sorumlu”, 22’si tutuklu 47 kişi ise “şüpheli” olarak kaydedildi.
Fezlekede, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne 27 Mart 2023 tarihinde CİMER üzerinden gelen ihbarın, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne iletildiği bilgisi yer aldı. Soruşturma sürecinde, doktor şüphelilerden F.S. ve İ.G’nin 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarıyla iş birliği yaparak özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerini tedavi dışında maddi menfaat sağlamak amacıyla kullandıkları iddialarına yönelik dinleme ve teknik izleme faaliyetleri gerçekleştirildi. Fezlekede, 41 şüphelinin suça karıştığı, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde ise 197 eylemin belirlendiği ifade edildi.
Yapılan denetimler, banka hesap hareketleri, HTS incelemeleri ve fiziki takip tutanaklarının suç içerikli konuşmalarla örtüştüğü kaydedildi.
NAKLİ YAPILACAK BEBEKLER ŞEBEKE TARAFINDAN BELİRLENDİ
Medisense Sağlık Hizmetleri Şirketi sahibi olan şüpheli Dr. F.S’nin, bu şirkette çalışan doktor İ.G. ile birlikte Özel Hastaneler Yönetmeliği’ne aykırı hareket ettiği vurgulandı. İstanbul’daki birçok özel hastanenin yenidoğan yoğun bakım ünitesini işleten F.S’nin, burada birlikte hareket ettiği sağlık çalışanlarını istihdam ettiği belirtildi. Fezlekede, bu iki şüphelinin, 112 Acil Çağrı Merkezi ambulans şoförü G.M.Ö., hasta sevklerini gerçekleştiren F.A., il dışı hasta sevklerini gerçekleştiren S.Y. ve o dönemde Esenyurt Belediye Başkanlığı Sağlık Hizmetleri’nde çalışan R.K. aracılığıyla devlet hastanelerinde ya da özel hastanelerde doğup tedavi için başka hastanelere yönlendirilmesi gereken bebek hastaları tespit ettikleri bilgisi yer aldı.
Şüphelilerin, bebek hastaların hastanede olağan sürelerden çok daha uzun kalmasını sağladıkları ve böylece SGK’den yüksek miktarda ödeme alınmasına neden olarak kamu kurumunu zarara uğrattıkları, ayrıca uygun tedavi yöntemleriyle tedavi olamayan bebeklerin ölümüne yol açtıkları vurgulandı.
BEBEKLER ANLAŞMALI HASTANELERE GÖNDERİLDİ
Fezlekede, ambulans şoförü G.M.Ö., İstanbul içinde sevk işlemlerini yapan R.K, F.A ve il dışında hastane sevk işlemlerini yürüten S.Y’nin, devlet ya da özel hastanelerden sevk olması gereken bebek hastaları tespit ederek, örgüt lideri F.S. veya örgüt yöneticisi İ.G’ye bildirdikleri, bu kişilerin talimatları doğrultusunda bebekleri anlaşmalı hastanelere sevk ettikleri ifade edildi. Şüphelilerin önce bebek hastanın ailesini ikna ettikten sonra “tedavi reddi” işlemini gerçekleştirdikleri kaydedildi. Ambulans şoförü G.M.Ö’nün, 112 Acil Çağrı Merkezi’nden provizyon numarası almadan, bebeği hiç hastaneye gitmemiş gibi göstererek, örgütün anlaşmalı olduğu hastanelerden birine acilden giriş yapılmasını sağladığı aktarıldı.
Fezlekede, G.M.Ö’nün bir hastane adına kendini “Doktor Ahmet” olarak tanıtarak, 112 Acil Çağrı Merkezi’nden usulsüz yöntemlerle bebek hasta aldığı belirtilirken, bu işlemi yapmadan önce örgüt yöneticileri ile ortak karar aldıkları bilgisi verildi. Sağlık Bakanlığı Müfettişliği’nin gerçekleştirdiği denetimlerde, şüpheli İ.G’nin suça konu eylemler dışında kendisini 2022-2023 yıllarında yetişkin ve yenidoğan yoğun bakım hasta nakillerinde bazı hastanelerin sorumlu hekimi olarak gösterdiği ve zaman zaman “Dr. Şeyhmus”, “Dr. Ümit”, “Dr. Şerif” ve “Dr. Recep” isimleriyle de tanıtarak hasta nakli kabul ettiği ifade edildi.
CEZA İSTEMLERİ
Fezlekede suç örgütü lideri olduğu değerlendirilen şüpheliler F.S. ve İ.G için, 10 kez “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve 11 kez uygulanmak üzere “resmi belgede sahtecilik” suçlarından toplam 180 yıldan 273 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Ambulans şoförü G.M.Ö. hakkında ise “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarından 45 yıldan 93 yıla kadar hapis cezası istendi. Diğer şüpheliler hakkında da benzer suçlardan hapis cezaları öngörüldü.
Ayrıca, malen sorumlu olarak belirtilen hastaneler ve hastanelerin bağlı olduğu şirketler lehine “dolandırıcılık” suçu işlenmesi nedeniyle tüzel kişilere özgü güvenlik tedbirleri uygulanması, hastanelerin ve şirketlerin kapatılıp mal varlıklarına el konulması talep edildi. Fezleke, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.