İstanbul’da Sağlık Çalışanlarının Eylemi
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde düzenlenen eyleme, çeşitli sağlık sendikalarının ve derneklerinin temsilcileri katıldı. AHESEN, İstahed, İstanbul Tabip Odası, SES İstanbul Şubeleri, İSAHED, TAHUD, Genel Sağlık-İş, Hekimsen İstanbul ve Birlik ve Dayanışma Sendikası gibi kuruluşların temsilcileri, sağlık sistemindeki mevcut sorunlara dikkat çekmek amacıyla bir araya geldi. Eylem sırasında sağlık çalışanları, “Biz formül değil, aile hekimi, hemşiresi ve ebesiyiz” diyerek taleplerini dile getirdiler.
Eylem sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Dr. Mehlepçi, yeni yönetmeliği sert bir dille eleştirerek, “Sağlıkta dönüşüm dedikleri şey, artık sağlıkta ölüm sistemine dönüşmüştür. Eğer başka bir ülkede bu kadar sağlık çalışanı ölse ya da şiddete uğrasa, o ülkenin bakanı istifa ederdi” dedi.
“İçini Boşalttığınız Sağlık Sistemi Tamamen Çökmüştür”
Dr. Mehlepçi, mevcut sağlık sisteminin zaten içinin boşaltıldığını ve çökmüş durumda olduğunu savunarak, bu yeni yönetmeliğin durumu daha da kötüleştireceğini belirtti. “Randevu bulamadığımız, tetkikler için aylarca sıra beklediğimiz bir sistemde, aile hekimlerini ve diğer sağlık çalışanlarını daha da değersizleştirip aşağılamak için bu yönetmelik hazırlandı” ifadelerini kullandı. Ayrıca, “Bakanlığa yıldız verelim. Ortalamanın altında kalırsa maaşından kesilsin. Biz basın açıklaması yapmazsak, sağlık müdürünün maaşı yarıya düşürülsün” diyerek, sistemin adaletsizliklerine dikkat çekti.
“Bu Yönetmelik, Sağlıkta Şiddeti Artırmak İçin Biçilmiş Kaftandır”
24 yıldır devam eden sağlıkta dönüşüm sistemini eleştiren Dr. Mehlepçi, “Ersin Arslanlar, Fikret Hacıosmanlar, Ekrem Karakayalar gibi sağlık çalışanlarının ölümü, 36 saat çalışmaya zorlanan Rumeysa Şen’in can vermesi, Melike Erdem’in intiharı… Bunlar sizin eserinizdir” dedi. Sağlıkta şiddeti artırmak için bu yönetmeliğin biçilmiş kaftan olduğunu vurguladı.
“Hak Edişlerde Yüzde 35 Hak Gasp Edilmektedir”
Dr. Mehlepçi, yeni yönetmeliğin sağlık çalışanlarının haklarını gasp ettiğini belirtti. “Cari ödemelerde yüzde 12, hak edişlerde ise yüzde 25-35 oranında hak gaspı söz konusudur. Tasarruf edecekseniz, yoksulluk sınırının yarısı kadar maaş alan sağlık çalışanlarından değil, birçok yerden maaş alan bürokratlardan tasarruf edin. Milyar dolarlık ihalelerden vazgeçin” şeklinde konuştu.
“Sorunların Sebebi Biz Değil, Bakanlıktır”
Halka da seslenen Dr. Mehlepçi, “Sağlık sistemi, tıpkı ekonomi gibi çökmüş durumdadır. Randevu bulamamanızın, ASM’lerdeki aşı sıkıntısının sebebi biz değiliz. Maharet, sadece bina yığınları yapmak değil; o binalarda çalışacak sağlık profesyonellerini bulundurabilmektir” diyerek, sistemdeki sorunların sorumlusunun sağlık çalışanları değil, bu sistemi kuran bakanlık olduğunu belirtti.
Kaynak: Sözcü