1. Haberler
  2. Gündem
  3. İstanbul’daki Trafik Kazası Sonrası ABD’ye Kaçış ve İade Duruşması

İstanbul’daki Trafik Kazası Sonrası ABD’ye Kaçış ve İade Duruşması

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’daki Trafik Kazası ve ABD’ye Kaçış

İstanbul'daki Trafik Kazası ve ABD'ye Kaçış

İstanbul’da meydana gelen ve bir kişinin ölümüne sebep olan trafik kazası sonrası, 17 yaşındaki oğlu Timur Cihantimur’u Amerika Birleşik Devletleri’ne kaçıran Eylem Tok’un Türkiye’ye iade duruşması Boston’da gerçekleştirildi. Duruşma, John Joseph Moakly Adliyesi’nde yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü.

“İADESİ ZORUNLU DEĞİL” SAVUNMASI

Duruşma sırasında savcılık, Eylem Tok’un oğlunu kaza sonrasında yurtdışına kaçırmasının, Türkiye’de işlediği suçun sabit hale geldiğini vurguladı. Tok’un savunma avukatları ise, müvekkilinin daha önce Türkiye’de herhangi bir sabıka kaydı bulunmadığını ve Türk ceza kanunlarına göre işlediği suçun 1 yıldan az hapis cezası içerdiğini belirterek, bu nedenle iadesinin zorunlu olmadığını savundu.

1 HAFTA SONRA SAVUNMALAR TESLİM EDİLECEK

Hakim Donal J. Jabell, tarafların sunduğu detayların duruşmayı uzattığını ifade ederek, her iki tarafın da savunmalarını 1 hafta içinde, 8 sayfayı geçmeyecek şekilde özetleyerek sunmalarını talep etti. Bu süreçte Tok’un tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Ailenin avukatı Burak Erden, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur’un Türkiye’ye iade edilmesi konusunda umutlu olduklarını belirterek, “Türkiye’ye iade edildiklerinde ifade vermeleri gerekiyor. İhmal suretiyle kasten adam öldürme, bilinçli taksir ve delilleri karartma gibi suçlardan ceza alacaklar. Bu suçların hapis cezası aralığı 3 ila 22,5 yıl arasında değişiyor.” dedi.

ACİ AİLESİNİN MEKTUPLARI SUNULDU

Duruşmada, Oğuz Murat Aci’nin eşi Şükriye Aci ve annesi Perviz Aci tarafından yazılmış mektuplar, mahkemeye sunuldu. Şükriye Aci, mektubunda eşinin bu trajik olayda yalnızca bir “isim” olmadığını, aynı zamanda iyi bir eş ve 1,5 yaşındaki çocuklarının babası olduğunu hatırlatarak, “Kocam artık yok ve ben bir daha asla bütün olmayacak bir hayatın parçalarını toplamak zorundayım.” ifadelerini kullandı.

“ADALETSİZLİĞİN DEVAM ETMESİNE İZİN VERMEYİN”

Oğlunun ölümüne neden olan 17 yaşındaki Cihantimur’un ve annesinin olaydan sonra sorumluluk alıp adaletle yüzleşmek yerine kaçmalarının kendisine daha büyük acı verdiğini belirten Aci, “Bu adaletsizliğin devam etmesine izin vermemenizi saygıyla rica ediyorum. Genç adamın ve annesinin Türkiye’ye iadesi sadece yasal bir gereklilik değil, aynı zamanda ahlaki bir zorunluluktur.” çağrısında bulundu.

“ADALET, MESAFE İLE KAÇINABİLECEK BİR ŞEY OLMAMALI”

Murat Oğuz Aci’nin annesi Pervin Aci de hakime yazdığı mektupta, oğlunun ehliyetsiz bir sürücü tarafından öldürüldüğünü vurgulayarak, kazadan sonra sanığın annesi tarafından yurtdışına kaçırılmasını eleştirdi. Pervin Aci, “Sınırları geçmenin bir şekilde suçu ortadan kaldıracağına, eylemlerinin sonuçlarından yabancı bir ülkede saklanarak kaçabileceklerine inandılar. Ancak adalet, mesafe veya coğrafya ile kaçınılabilecek bir şey olmamalı.” diye yazdı.

Hakimden Cihantimur’un ve annesinin “adalet ve hesap verme” için iadesini isteyen Pervin Aci, “Bu kişiler Türkiye’ye geri gönderilmezse, bu adaletten kaçılabileceği, yaş tutan bir ailenin acısının görmezden gelinebileceği mesajını verir.” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Eyüpsultan’da 1 Mart’ta seyir halindeki 3 ATV aracından biri arızalanmış, yol kenarına çekilen arızalı araç tamir edilmeye çalışırken, aynı yönde ilerleyen iki araçtan biri buradaki 3 ATV’ye çarpmış, bu kazada yaralanan 5 kişiden Oğuz Murat Aci hayatını kaybetmişti. Kazaya sebep olan 17 yaşındaki sürücü Timur Cihantimur’un, kaza sonrası annesi Eylem Tok’un aracıyla olay yerinden uzaklaştıkları ve birlikte önce Mısır’a, ardından da ABD’ye gittikleri tespit edilmişti. Şüphelilerin iadesi için geçici tutuklama talep evrakı, Adalet Bakanlığınca ABD yetkili makamlarına iletilmiş, Florida federal mahkemenin kararı üzerine Cihantimur ve Tok, 14 Haziran’da Boston’da polis tarafından yakalanmıştı. 18 Haziran’da ayrı saatlerde ilk kez mahkemeye çıkarılan anne ve oğulun tutukluluk hallerinin devamına karar verilmişti.

İstanbul’daki Trafik Kazası Sonrası ABD’ye Kaçış ve İade Duruşması
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!