1. Haberler
  2. Dünya
  3. İtalya Başbakanı Meloni’nin Lübnan Ziyareti: Güvenlik Endişeleri ve Birleşmiş Milletler Çağrısı

İtalya Başbakanı Meloni’nin Lübnan Ziyareti: Güvenlik Endişeleri ve Birleşmiş Milletler Çağrısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İtalya Başbakanı Meloni’nin Lübnan Ziyareti ve Güvenlik Endişeleri

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Salı günü Lübnan’ı ziyaret etmeyi planladığını duyurdu. Bu ziyaret, İsrail ile Hizbullah arasında devam eden çatışmaların gölgesinde gerçekleşecek. Meloni, İtalyan barış gücü askerlerinin, bu çatışmalar sırasında taraflar tarafından hedef alınmayacağına dair güvence talep ediyor.

İtalya’nın, Birleşmiş Milletler Lübnan Barış Gücü (UNIFIL) bünyesinde görev yapan binden fazla askeri bulunuyor. Bu askerler, yalnızca barışı korumakla kalmayıp, aynı zamanda Lübnan ordusuna da eğitim veriyor. Meloni, bu ziyaret sırasında İtalyan askerlerinin güvenliğini sağlamak için gerekli önlemlerin alınmasını bekliyor.

BM Güvenlik Konseyi, Pazartesi günü Lübnan’ın güneyinde bazı BM barış gücü mevzilerinin İsrail ordusu tarafından hedef alınmasının ardından, bölgedeki UNIFIL personelinin güvenliği için çatışan taraflara sükunet çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler, İsrail’in 1 Ekim’de Lübnan’da başlattığı kara harekâtından bu yana UNIFIL mevzelerine yönelik 20 ayrı saldırı gerçekleştirildiğini bildirdi. Geçen Pazartesi günü, iki İsrail tankı UNIFIL üssünün kapısını kırarak içeri girdi.

Meloni, İtalyan Meclisi’nde yaptığı konuşmada, “İsrail güçlerinin tutumunun tamamen haksız olduğuna inanıyoruz” şeklinde ifade etti. Başbakan, İsrail’in gerçekleştirdiği harekâtın, BM’nin 1701 numaralı çözüm önerisi ile çeliştiğini vurguladı. Meloni, İtalyan milletvekillerine, “Dışişleri Bakanı Antonio Tajani’nin önümüzdeki hafta İsrail ve Filistin’e gitmeyi planladığı sırada benim de Lübnan’a gitmem planlanıyor” dedi.

Hizbullah’ı da Eleştirdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail askerlerinin Lübnan’daki UNIFIL barış gücü askerlerini kasten hedef aldığını reddediyor ve barış gücü askerlerinin çatışma bölgelerinden çekilmesini talep ediyor. Meloni ise Hizbullah’ın da BM çözüm önerisini ihlal ettiğine dikkat çekiyor. Hizbullah’ı, ‘UNIFIL’in himayesinde olan alanı askeri bir bölgeye dönüştürmekle’ suçlayan Meloni, UNIFIL’in ve Lübnan ordusunun güçlendirilmesini istediğini belirtiyor.

Kaynak: Sözcü

İtalya Başbakanı Meloni’nin Lübnan Ziyareti: Güvenlik Endişeleri ve Birleşmiş Milletler Çağrısı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!