İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin liderlik ettiği sağ koalisyon hükümetinin büyük ortağı, aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri (FdI) partisinin öncülüğünde hazırlanan yasa teklifi, ülkeyi derinden etkileyecek önemli bir adım olarak kabul edildi. Bu teklif, İtalya’da halihazırda suç teşkil eden taşıyıcı anneliğin “evrensel suç” olarak tanımlanmasını öngörüyor.
Yasa teklifi, 1,5 yılı aşan bir sürecin ardından nihayetinde bugün parlamentoda onaylandı. İlk olarak 26 Temmuz 2023’te İtalya’nın Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen bu kanun teklifi, bugün de Senato’da gerçekleştirilen oylama ile onaylandı. 200 sandalyeli Senato Genel Kurulunda yapılan oylamada, 58 “hayır” oyuna karşın 84 “evet” oyu verilerek, taşıyıcı anneliğin evrensel bir suç olarak kabul edilmesine yönelik yasa teklifi kabul edildi ve artık resmi bir yasa halini aldı.
Ülkede 2004 yılından bu yana taşıyıcı annelik uygulaması suç olarak değerlendiriliyordu. Yeni düzenlemenin amacı ise, İtalyanların yurt dışında bu uygulamaya başvurmalarının önünü kapatmak olarak ifade ediliyor. Bu yasayla birlikte, farklı ülkelerde taşıyıcı annelik hizmeti alan İtalyanların 2 yıla kadar hapis cezası ve 1 milyon avroya kadar para cezası ile yargılanmasının yolu açılmış oldu.
Senato’daki oylamada “hayır” oyu kullanan muhalefetteki sol partiler ve çeşitli aktivistler, bugün yasalaşan teklifi “Orta Çağ’dan kalma” ve “Anayasaya aykırı” olarak nitelendirerek, şiddetle karşı çıktılar. Bu durum, ülkedeki toplumsal ve siyasi tartışmaların ne denli derinleştiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Kaynak: Sözcü