1. Haberler
  2. Dünya
  3. Joe Biden’dan Amerikan Yerlisi Çocuklar İçin Tarihi Özür

Joe Biden’dan Amerikan Yerlisi Çocuklar İçin Tarihi Özür

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Joe Biden’dan Tarihi Özür

ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin Amerikan yerlisi çocuklarının kültürel asimilasyonu için yürüttüğü sistematik çabaların bir parçası olarak, yaklaşık 150 yıl boyunca dillerinin ve geleneklerinin ellerinden alındığı yüzlerce yatılı okulun rolü nedeniyle resmi bir özür diledi. Biden, Arizona eyaletinin Phoenix kentinde bulunan Gila Crossing adlı tarihi okulda bir konuşma yaparak, “Yaptıklarımız için ABD Başkanı olarak resmen özür diliyorum. Bunun çoktan zamanı gelmişti” ifadesini kullandı. Bu açıklama, bir ABD başkanının yıllar boyunca yatılı okullara zorla gönderilen on binlerce Amerikan yerlisi çocuğun maruz kaldığı kötü muameleler için ilk kez özür dilemesi anlamına geliyor.

“Amerikalı Yerliler İçin Önemli Bir Adım”

Biden’a bu önemli açıklamada eşlik eden İçişleri Bakanı Deb Haaland, New Mexico’daki Pueblo of Laguna kabilesinin bir üyesi olarak, kendi dedesi ve büyük dedesi de bu yatılı okullara gönderildiği için konunun kendisi için özel bir anlam taşıdığını belirtti. Haaland, “Federal hükümetimizin bu konuda başarısız olduğunu biliyoruz. Dilimizi, geleneklerimizi ve yaşam tarzlarımızı bozma konusunda başarısız oldu, bizi yok etme konusunda başarısız oldu çünkü biz sebat edip direndik” şeklinde konuştu.

Gila Crossing’daki törene katılanlar arasında, Tulalip Kabilesi vatandaşı ve Ulusal Amerikan Yerlileri Yatılı Okul İyileştirme Koalisyonu’nun Başkanı Deborah Parker ve bölgedeki birçok Amerikalı yerli topluluk üyesi de vardı. Parker, okulların asimilasyon ve kültürel soykırım araçları olduğunu vurgulayarak, “Bu okullar, dil ve kültür kaybına, çocukların ailelerinden ayrılmasına yol açtı” dedi.

Bine Yakın Çocuğun Hayatını Kaybettiği Belirlendi

ABD İçişleri Bakanlığı’nın yakın zamanda yayımladığı rapora göre, bu okullarda en az 973 çocuğun kötü muamele ve olumsuz koşullar nedeniyle hayatını kaybettiği ortaya konmuştu. Raporda, pek çok çocuğun fiziksel, cinsel ve duygusal şiddete maruz kaldığı, hayatını kaybeden çocukların gömüldüğü 74 toplu mezarın bulunduğu belirtilmişti.

ABD hükümeti, 1819’dan 1969’a kadar 37 eyalette 400’den fazla federal Amerikan yerlisi yatılı okulunu yönetmiş ya da bu okullar için kiliselere ve dini gruplara finansal destek sağlamıştır. Kızılderili Medeniyeti Yasası’nın 1819’da yürürlüğe girmesiyle birlikte, ABD genelinde Kızılderili yatılı okulları kurmak ve desteklemek amacıyla yasalar çıkarılmıştır. 1996 yılına kadar Kızılderili çocuklar, asimilasyon amacıyla bu yatılı okullara gönderilmeye zorlanıyordu.

ABD ve Kanada’da, Amerika kıtasının yerli halkının çocukları, devlet tarafından finanse edilen Hristiyan okullarına gitmeye mecbur bırakılıyordu. Bu çocuklar, zorunlu olarak Hristiyanlığa geçirilmiş ve kendi dillerini kullanmalarına izin verilmemiştir.

Kaynak: Sözcü

Joe Biden’dan Amerikan Yerlisi Çocuklar İçin Tarihi Özür
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!