Kadıköy İskelesi’nde Önemli Bir Uyarı
Kadıköy iskelesinde, bugün saat 15.00’te farklı bir uyarıya tanıklık edeceksiniz. Uyuşturucu kullananların aileleri, “Sesimizi duyun” diyerek uyuşturucu kullanımına karşı herkesin dikkatli olmasını isteyecekler. O basın açıklamasına katılacak olan bir anne ile daha önce uyuşturucu kullanmış ve bu bağımlılıktan kurtulduktan sonra başkalarını kurtarmak için mücadele eden Derya Şaşmaz ile konuştum.
Derya Şaşmaz’ın Hikayesi
Derya Hanım, uyuşturucu madde kullanan ve sonunda bu illetten kurtulmayı başaran bir kadın. Öyküsünü, başkalarına ders olması amacıyla şöyle anlattı:
ÖZENTİ SONUCU BAŞLADIM
“Üniversiteyi kazanıp Hatay’a gitmiştim. Yanlış arkadaş ortamına girdiğim için madde kullanmaya başladım. O zamana kadar hiç bara gitmemiştim, gece hayatım da yoktu. Sigara bile içmezdim. Ancak o çevrede önce sigaraya, sonra alkole başladım. Barda arkadaşlarım hap alıyor ve çok eğleniyorlardı. Ben de onlarla birlikte aynı alkolü alıyorum ama onlar gibi eğlenemiyorum diye düşündüm. Birisinde hap gördüm. Ne olduğunu sorduğumda ağrı kesici olduğunu söyledi. Başımın ağrıdığını söyledim ve verdiği hapı içtim. Daha sonra aynı haptan diğer arkadaşlar da içti. Bunun kafa yaptığını o gün öğrendim. Özenti sonucu uyuşturucuya, sigaraya, alkole ve madde almaya başladım.”
Derya Şaşmaz, 2006 yılından beri verdiği mücadelesini Saygı Öztürk’e anlattı.
Uyuşturucu Kullanımının Getirdiği Sorunlar
GÖZÜNÜZ BİR ŞEY GÖRMÜYOR
Derya Hanım, “Uyuşturucu kullandığınız zaman kesinlikle bir hayatınız olmuyor. Evladınızı, anne, babayı, üniversiteyi gözünüz görmüyor. Sadece bir madde alıp rahatlama derdine düşüyorsunuz” diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ben başka maddelere geçtiğimde, bir üst seviyeye çıktığım zaman sona yaklaştığımın farkında değildim. Kilo kaybı, agresiflik, okulda kavga, şiddet. Belli bir süre kullandıktan sonra maddeyi normal davranabilmek için, ağrılarım gitsin diye kullanıyorsunuz. Hiç unutmuyorum, dans ederken ayak bileğimin kırıldığını fark etmeden dansa devam etmiştim. Ertesi gün ayılmaya başlayınca ayak bileğim diz kapağıma kadar şişmiş durumdaydı. Acısını daha yeni hissediyordum.”
BİNİN ÜZERİNDE YASAKLI MADDE VAR
Eskiden uyuşturucu bulmak zordu. Şimdi binin üzerinde yasaklı uyarıcı madde var. “Ulaşımı da çok kolay” diyor Derya Hanım ve sözlerini şöyle sürdürüyor: “Daha önce uyuşturucu satılan belli yerler vardı. Oralardan bunları temin ediyorduk. Buralara operasyon yapıldıktan sonra dağıldılar. Böyle olunca başka semtlerde de uyuşturucuya alışanlar oldu. Kullanıcıların artmasında da bu önemli bir etken oldu.” Derya Hanım, Ankara Kent Konseyi’nde görev yapıyor ve madde bağımlılığıyla mücadele için “Ak Hayatlar Derneği”ni kurmuş. Yaşadıklarını, ailelerin neler yapması gerektiğini anlatıyor ve kullanıcıları kurtarma yolunda ablalık yapıyor. Uyuşturucu kullananların aileleri üç yıl önce Sağlık Bakanlığı önünde toplanıp basın açıklaması yapmış, taleplerini dile getirmişlerdi. O günden bu yana değişen bir şey olmadı. Değişen, uyuşturucu kullanımının daha da yaygınlaşması oldu.
Ailelerin Talepleri
Anneler, babalar ve kardeşler uyuşturucu konusuyla kararlı bir mücadele yapılmasını istiyor. Neler istediklerini Derya Hanım şöyle sıraladı:
- Mevcutta Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezinde (AMATEM) uygulanan tedavi yöntemlerinin değiştirilmesi ve geliştirilmesi gerekir. Tedavi süresi 21 gün, bu sürede kimse iyileşemez. Ülkemizde 64 AMATEM’de hasta kabul edilmiyor. Etseler bile hastaları AMATEM’de değil, psikiyatri servisinde yatırıyorlar.
- Tedaviden sonra rehabilitasyon süresince, çocuklarımızın rehabilitasyonunu yapacak iki merkez var. Buralar da yetersiz. Rehabilitasyon merkezleri dernek-vakıf çatısı altında değil, Devletin çatısı altında olmalıdır. Bazı dernek ve vakıflar tarafından rehabilitasyon yapılıyor ama birçok dernek bunu kullanıp aileleri maddi ve manevi anlamda sömürüyor. Bu mücadeleyi hakkıyla yapanları da ayırıyoruz. Örneğin, bazı merkezlerde 21 gün değil, iki yıl tedavi uygulanıyor ve hiçbir ücret almayanlar da var.
24 saat uyumadan kesintisiz ağladım
Derya Hanım, kendini örnek veriyor ve bağımlıların halini şöyle anlatıyor: “Bağımlı zaten uyuyamaz. Kalktığında bu maddeyi nereden alacağını düşünür. Madde kullandığım dönemde yüzme bilmememe rağmen gece 03.00 civarında üstümle denize girdim. Hiç uyku yok, açlık hissetmiyorsunuz. Ne yaptığınızı ne konuştuğunuzu bilmiyorsunuz. Eğer bir bar ortamındaysanız, hareketli oluyorsanız, eğer duygusal moddaysanız mesela ben 24 saat uyumadan kesintisiz ağladığımı da biliyorum. Ben uzun yıllardır uyuşturucu kullanmıyorum. Ama dönem dönem benim de aşerdiğim zamanlar oluyor. Kendimi nasıl durdurmam gerektiğini bildiğim için bunu durdurabiliyorum.”
Uyuşturucu Kullanımının Artış Nedenleri
- TÜRKİYE Uyuşturucu ve Bağımlılık İzleme Merkezi’nin (TUBİM) 2023’teki araştırmasına göre bağımlı sayısı hızla artıyor. Alkol ve sigaraya yapılan yüksek zamlar, gençleri uyuşturucuya yönlendirmekte. Çünkü, uyuşturucu haplar 10-15 lira karşılığında temin edilebiliyor. Gençlerin sosyal faaliyetler yapmalarını sağlamak gerekiyor. Bunun için gençlik merkezleri kuruluyor ama yeterli değil.
- 24 yaşın altına madde bağımlılığıyla ilgili eğitim verilmeyecek diye bir genelge var. Bu da yanlış. Uyuşturucuya başlama yaşı 15-16 ve özenti ile başlıyor. Durum çok kötü; seferberlik ilan edilmeli, uyuşturucu ile mücadele konusunda ciddi adımlar atılmalıdır.
- Kolluk kuvvetleri çok iyi çalışıyor ama tek başına yeterli değil. Aile, Sağlık, İçişleri, Çalışma ve Milli Eğitim gibi bakanlıkları da ilgilendiriyor.
OĞLUNUN MADDE KULLANDIĞINI ÖĞRENDİĞİNDE
Oğlunun madde kullandığını öğrendiğinde dünyası başına yıkılmıştı. Bağımlı annesi olmanın dünyanın en zor kavramı olduğunu, bu durumu ifade etmenin imkansız olduğunu biliyordu. Oğlu başka bir kentte üniversiteye başlamıştı. Elektrik mühendisi olmasını beklerken bir gün, “Ben okumayacağım” diyerek geri döndü. Gittiğinde 85 kilo olan oğlu, 6 ay sonra geldiğinde zayıflamış ve kapkara birisi olmuştu. Oğlunun aileden ilk defa uzaklaştığı için hastalandığını düşündü. Oğluna sebebini sorduğunda, “Ben rahatsızım, uyuyacağım” dedi. Titriyordu; meğer kriz geçiriyormuş. Oğlunu aynı gün AMATEM’e götürdü. Test sonucu kanında yüksek derecede uyuşturucu madde kullanıldığı tespit edildi. Anne şoke olmuştu ve dayanamayarak bayılmıştı. Kendine geldiğinde kolunda serum takılıydı.
DERYA ŞAŞMAZ, “Cezaevlerinde bağımlılara yönelik herhangi bir tedavi sürecine girildiği zaman orada kendine bir network kuruyor, çıktığında bunu kullanarak suç makinesi oluyor. Adeta cezaevinde staj görüyor. Oysa bağımlılar ayrı bir koğuşa alınsa, bu koğuşta tedavi ve rehabilitasyon çalışması yapılsa, topluma kazandırılması daha kolay olur” dedi.
Kaynak: Sözcü