1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kahramanmaraş Merkezli Depremler ve Firuz Mutlu Apartmanı Davası

Kahramanmaraş Merkezli Depremler ve Firuz Mutlu Apartmanı Davası

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler, Hatay’ın Antakya ilçesinde büyük bir yıkıma yol açtı. Bu felaketin en acı örneklerinden biri, Odabaşı Mahallesi’nde bulunan Firuz Mutlu Apartmanı’nın yıkılması sonucunda yaşandı. Bu trajedide, en küçüğü sadece 12 günlük olan 27 kişi hayatını kaybederken, 5 kişi de yaralanarak hastanelere kaldırıldı.

Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmaya, başka bir suçtan tutuklu olan müteahhit Hikmet Bilgin ile tutuksuz sanık yapı denetim yetkilisi Gülser Azat, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldılar. Duruşmada, depremde yakınlarını kaybeden aileler, taraf avukatları ve tutuksuz sanıklardan Raşat Aydınlı ile proje müellifi Bülent Menke de hazır bulundu. Ancak, tutuksuz sanık Nimi Berberoğlu duruşmaya katılmadı.

Duruşmada ilk olarak sanıklara söz verildi. Sanıklar, üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek, binayı projeye uygun bir şekilde inşa ettiklerini savundular. Sanık avukatları da müvekkillerinin suçsuz olduğunu ileri sürdü. Müştekiler ise sanıkların savunmalarına itiraz ederek, “Mahallemizde yıkılmayan birçok bina mevcutken, sadece bizim binamızın yıkılması düşündürücüdür. Deprem anında bina 20 saniye içinde yıkıldı. Sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmalarını talep ediyoruz” şeklinde beyanlarda bulundu.

Tanık A.K.B, apartmanda 2016-2021 yılları arasında yöneticilik yaptığını belirterek, şunları ifade etti:

  • “Görev yaptığım dönemde alt kattaki iş yerlerinde herhangi bir esaslı tadilat yapılmadı.”
  • “En üst katta oturan Yusuf G. isimli şahsın daireyi Davut İ. isimli bir şahıstan aldığını öğrendim.”
  • “Hikmet Bilgin’in, bu daireyi projeye aykırı bir şekilde değiştirerek sattığını duydum.”
  • “Benim görev süremde, binada esaslı bir değişiklik olmamıştır.”

Müşteki avukatlarından Cem Yaşatır, sanıkların cezalandırılmasını talep ederek, “Yıkılan binanın projesi ile yapım sonrası durumunu gösteren fotoğrafları ibraz etmek istiyoruz. Binanın çatısı ile projedeki hali arasında önemli farklılıklar bulunmaktadır” dedi.

Cumhuriyet Savcısı, eksik olan hususların giderilmesi gerektiğini belirtti. Sanık Aydınlı, alınan beyanlarda aleyhine olan hususları kabul etmediğini ifade ederek, “Benim unutkanlık rahatsızlığım var. Bu nedenle görev alanların kim olduğunu hatırlayamıyorum. Kayıtlarda kim oldukları bellidir. Beraatimi talep ediyorum” dedi. Diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerini talep etti. Sanık avukatları, dosyada yer alan bilirkişi raporunun yetersiz olduğunu ve dosya tamamlandığında yeniden bilirkişi raporu alınmasını talep etti.

Yurt Dışı Çıkış Yasağı

Mahkeme heyeti, sanık Gülser Azat’ın avukatının talebini kabul ederek, Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne müzekkere yazılması ve Firuz Mutlu Apartmanı’nın yapım aşamasında görev alan yapı denetim yetkililerinin kimlik bilgileri ile yapıya ilişkin bilgi formunun gönderilmesinin istenmesine karar verdi. Ayrıca, sanık Raşat Aydınlı’nın talebi doğrultusunda duruşmalardan vareste tutulmasına, tarafların bilirkişi raporu alınması yönündeki taleplerinin taraflar dinlendikten ve istenen belgeler gönderildikten sonra değerlendirileceğine hükmetti. Heyet, tutuksuz sanıklardan Gülser Azat, Bülent Menke, Raşat Aydınlı, Nimi Berberoğlu ve Hikmet Bilgin’e yurt dışı çıkış yasağı koyarak duruşmayı 21 Ocak 2025 tarihine erteledi.

Kaynak: Sözcü

Kahramanmaraş Merkezli Depremler ve Firuz Mutlu Apartmanı Davası
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!