1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kahramanmaraş’taki Atabey Apartmanı Davası ve Yargı Süreci

Kahramanmaraş’taki Atabey Apartmanı Davası ve Yargı Süreci

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kahramanmaraş’taki Atabey Apartmanı Davası

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler sonucunda yıkılan Atabey Apartmanı’nda 76 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili olarak yürütülen davada, iki kişi hapis istemiyle yargılanıyor. Bilirkişi raporunda, ruhsata aykırı olarak yapılan beton çatının ağırlığının binanın çökmesinde etkili olduğu tespit edildi. Çatıyı inşa eden kişi henüz belirlenemeyince, tutuklu bulunan müteahhit tahliye edildi.

Müteahhitler Arasındaki Suçlamalar

6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen depremler sırasında Kayabaşı Mahallesi’ndeki 8 katlı Atabey Apartmanı’nın yıkılması sonucunda 76 kişi hayatını kaybederken, 11 kişi de yaralandı. Bu olayla ilgili başlatılan soruşturmada müteahhitler Haydar Kurtar (74) ve Selahittin Ercan (77) gözaltına alındı. Kurtar, savcılık sorgusunda, mahkeme kararıyla inşaat tamamlanmadan apartmanın kendisinden alındığını, bu nedenle binanın yıkılmasında hiç bir sorumluluğunun olmadığını ifade etti.

Ercan ise, binanın yapımına Kurtar ile ortak başladıklarını, ancak 4. kat tamamlanmadan Kurtar’ın projeden ayrıldığını ve apartmanı kendisinin tamamladığını belirterek, binayı usulüne uygun bir şekilde inşa ettiğini savundu. Sorgularının ardından mahkemeye sevk edilen şüphelilerden Haydar Kurtar tutuklanırken, Selahittin Ercan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Yeni Bilirkişi Raporu ve Yargı Süreci

Soruşturma kapsamında Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, binanın kolon ve kiriş donatı detaylandırılmasında yetersizlikler olduğu vurgulandı. Soruşturmanın ardından Kurtar ve Ercan hakkında ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçlamasıyla 22 yıl 6 ay hapis cezası istemiyle 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Dava sürerken, Konya Teknik Üniversitesi’nden yeni bir bilirkişi raporu alındı.

Yıkımın Sebepleri ve Mahkemenin Suç Duyurusu

Üniversitenin mahkemeye sunduğu raporda, Atabey Apartmanı’na ruhsata aykırı olarak beton çatı yapıldığı ve bu çatının ağırlığının binanın yıkılmasında önemli bir etken olduğu belirtildi. Bu rapor üzerine mahkeme, sorumluların tespiti için Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Çatının Yapan Kişi Hala Aranıyor

Çatıyı inşa eden kişinin tespit edilmesi için sürdürülen soruşturma devam ederken, davanın 5. duruşmasında tutuklu müteahhit Haydar Kurtar tahliye edildi. Mahkeme heyeti, yeni bilirkişi raporuna göre beton çatının binanın yıkımındaki etkisini göz önünde bulundurarak, sorumluların tespit edilmesi için suç duyurusunda bulunulduğunu ancak henüz bir gelişme yaşanmadığını belirtti. Ayrıca, Kurtar’ın kusur durumunun değişme ihtimali olduğu ifade edildi.

Acılı Ailelerin Duyguları

Binada oğlunu, gelinini ve ikiz torunlarını kaybeden Abdulmuttalip Sezer, çatının sonradan değil, bina ile aynı anda yapıldığını iddia etti. Sezer, “Bu binayı kim yaptıysa çatıyı da o yaptı. Binayı yapanlar belli. Bilirkişi raporunda ruhsat sahibi olan ve ruhsata imza atan kişiler yargılanmadı. İzin verenler, ruhsata aykırı ise neden denetlenmedi? Bina yapıldı ama denetim yoktu. Hiçbir şekilde denetim yapılmadı. 5. kata kadar binanın temeli sağlam olsaydı, 5. kattan sonrası yıkılırdı. 5. kata kadar durum asfalt seviyesindeyken, 5. kattan sonrası 2 katlı bir bina gibi duruyor. Yani ruhsat, inşaata aykırıysa gelip denetleyen neden olmadı? Biz bu binayı aldıysak biz mi suçluyuz?” şeklinde konuştu.

Deprem Anı ve Yaşananlar

Deprem sırasında uyanık olduğunu ve hemen oğlunu aradığını belirten Sezer, o gece yaşananları şöyle anlattı: “Deprem gecesi ben uyanıktım. Deprem olurken kendi evladımı telefonla aradım 04.17’de, ‘Deprem oluyor, boşaltın binayı’ demeye kalmadan apartmandan bağırışlar gelmeye başladı ve bina 35’inci saniyede yıkıldı, iletişim kesildi. Ben buraya koşarak geldim, geldiğimde sadece bina enkaz halinde, 5 katı toprağın altına gömülmüş vaziyetteydi.”

Kaynak: Sözcü

Kahramanmaraş’taki Atabey Apartmanı Davası ve Yargı Süreci
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!