1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve 2025 Yılı Yatırım Hedefleri

Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve 2025 Yılı Yatırım Hedefleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Yatırım Hedefleri

Kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT) ve bağlı ortaklıklarının 2025 yılı itibarıyla yaklaşık 405,6 milyar lira tutarında yatırım yapması bekleniyor. Bu öngörü, “Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Bağlı Ortaklıklarının 2025 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programının Tespit Edilmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı” çerçevesinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Aynı karar ile birlikte, kamu teşebbüslerinin kurumsal yönetim ilkeleri doğrultusunda tüm işletmecilik faaliyetlerinde verimlilik ve karlılık artırmaya yönelik çeşitli tedbirler alması öngörülüyor.

KİT’lerin, atıl durumda bulunan gayrimenkulleri değerlendirerek, üretilecek mal ve hizmetler için gerekli ham madde miktarları ile fiyatlarını belirlemesi ve bunların yanı sıra üretilen mal ve hizmetlerin miktar ve fiyatlarını da programdaki hedefler doğrultusunda tespit etmesi gerekecek. Ayrıca, faaliyet alanlarıyla ilgili konularda Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına önem verilecek.

Piyasa koşullarında daha kaliteli ve düşük maliyetli mal ve hizmet üretmek amacıyla üretim teknolojisindeki gelişmeler yakından takip edilecek. Bilgi ve iletişim altyapısının güçlendirilmesiyle organizasyon yapıları gözden geçirilecek. Kamu teşebbüslerinin, ticari kredi kullanımlarını ve mali yükümlülüklerini asgari düzeyde tutup yönetmesi bekleniyor. Bunun yanı sıra, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanan üretim kapasitesinin azami düzeye çıkarılması hedefleniyor.

Kamu teşebbüslerinin enerji tüketimlerini ve maliyetlerini azaltmak amacıyla enerji yönetimi faaliyetleri ve enerji verimliliği önlemlerinin titizlikle uygulanması da önemli bir diğer husus. İşletme faaliyetlerinde etkin risk yönetimi uygulanarak, finansal risklere karşı önlemler alınacak ve tasarruf odaklı bir yaklaşım benimsenmesi teşvik edilecektir.

‘Borçlar Zamanında Ödenecek’

Kamu teşebbüsleri, 2025 yılına dair işletme bütçelerini hazırlayarak 31 Aralık’a kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilgili Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bildirecekler. İlgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, bu teşebbüslerin ürettikleri mal ve hizmetlerin fiyat ve tarifelerini belirlemede serbest olacakları belirtiliyor. Belirlenen satış fiyatları, uygulanan ekonomik programda yer alan ilke ve politikalar, mali hedefler ve teşebbüsün finansman ihtiyacı dikkate alınarak saptanacak.

Kamu işletmeleri, kamu ve özel sektör ayrımı gözetmeden tüm borçlarını zamanında ödeyecek, temettü dahil alacaklarının tahsilatında gerekli işlemleri zamanında gerçekleştireceklerdir.

Teşebbüslerin 2025 Hedefleri

Öte yandan, KİT’lerin 2025 yılı için mali hedefleri de belirlenmiştir. Bu çerçevede, KİT’lerin toplam 405 milyar 590 milyon 289 bin lira tutarında yatırım yapmaları öngörülmektedir. En yüksek yatırımı 143,2 milyar lira ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) gerçekleştirecek. TPAO’yu, 97,2 milyar lira ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğü ve 45,8 milyar lira ile Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ takip edecektir.

Kaynak: Sözcü

Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve 2025 Yılı Yatırım Hedefleri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!