Devletin, “cebimizden 1 kuruş çıkmayacak” vaadiyle hayata geçirdiği projelere, 2027 yılına kadar halkın bütçesinden tam 847.3 milyar lira aktarılacak. Bu durum, doğmamış çocukların bile gelecekte ödeyeceği borç yükünü artırıyor.
Hastanelere Ayrılan Yüksek Bütçe
İktidarın devlet garantisiyle özel sektöre yaptırdığı kamu-özel işbirliği (KÖİ) projelerinin mali yükü her geçen gün katlanarak artıyor. TBMM’ye sunulan 2025 yılı bütçe yasa teklifine göre, şehir hastaneleri, köprüler, otoyollar ve Avrasya Tüneli gibi projelere 2027 yılına kadar toplam 847.3 milyar lira ödenecek. Bu tutar, halktan toplanan vergiler ve kamu borçlanması yoluyla elde edilen gelirlerden karşılanacak. Ayrıca, uçuş ve yolcu garantisi verilen hava limanları ile tren garları gibi diğer projeler bu tutara dahil edilmiyor.
Verilerin ortaya koyduğu bir gerçek var: Sözde her yıl azalacağı öne sürülen garanti ödemeleri, aslında her yıl artış göstermekte. 2025 yılı bütçe teklifine göre, KÖİ projelerine yapılacak toplam 847.3 milyar liranın yaklaşık 425 milyar lirası şehir hastanelerinin müteahhitlerine aktarılacak. Bu tutarın detayları ise şu şekilde:
- 273 milyar lira hastanelerin kira ödemeleri için;
- 152 milyar lira hizmet alımları için.
Köprü ve Otoyollara Yapılan Yatırımlar
Halkın geçmeye cesaret edemediği ve aşırı pahalı olan köprü ve otoyolları işleten müteahhitlere de, garanti adı altında 2027 yılına kadar 401 milyar lira aktarılacak. Döviz kurlarındaki artışla birlikte bu rakamların daha da yükselebileceği öngörülüyor.
Avrasya Tüneli İçin Ayrılan Fonlar
Avrasya Tüneli için hazine üzerinden yapılan garanti ödemeleri de dikkat çekiyor. Bu yıl 4.9 milyar lira olan ödeme, gelecek yıl 5 milyar lira olacak. 2026 yılında 5.3 milyar lira, 2027 yılında ise 6.1 milyar lira daha tünele aktarılacak.
Kaynak: Sözcü