1. Haberler
  2. Spor
  3. Kaş Yarımadaton’da 10 Yaşındaki Sporcuya Ödül Verilmemesi Üzerine Tartışma

Kaş Yarımadaton’da 10 Yaşındaki Sporcuya Ödül Verilmemesi Üzerine Tartışma

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kaş Yarımadaton’da Şok Olay: 10 Yaşındaki Sporcuya Ödül Verilmedi

Kaş Yarımadaton'da Şok Olay: 10 Yaşındaki Sporcuya Ödül Verilmedi

Son yıllarda özel şirketler tarafından organize edilen atletizm yarışmalarında, sporculardan alınan kayıt ücretleri dikkat çekici boyutlara ulaştı. Örneğin, Antalya’nın Kaş ilçesinde gerçekleştirilen Kaş Yarımadaton organizasyonunda, 10 yaşındaki lisanslı atlet Öykü Zeynep Çankaya, 1200 TL karşılığında yarışa kaydını yaptırdı. Mini atlet, 6 kilometrelik parkurda resmi olarak yarışarak büyükler genel klasman kadınlar kategorisinde 2. olarak parkuru tamamladı. Ancak organizatörlerin, “18 yaşından küçüklere ödül yok, istediğin yere şikayet et” şeklindeki açıklaması, Çankaya ve ailesi için büyük bir hayal kırıklığı yarattı.

Yarışmaya Katılım ve Sonuçlar

Kaş Yarımadaton’a, 21 km, 12 km ve 6 km parkurlarında yaklaşık 1300 sporcu katıldı. Öykü Zeynep Çankaya, ailesiyle birlikte organizasyona katılmak istediğini belirtmiş ve 1200 TL vererek kaydını yaptırmıştı. Resmi yarış listesinde adı yer aldı ve 160 katılımcının yarıştığı 6 kilometrelik parkuru, kadınlarda Tuğba Üstün’ün ardından 2. olarak tamamladı.

Ödül Töreninde Yaşanan Şok

Ödül töreninde sunucunun, genel klasmanda kadınlar 2. olarak Öykü Zeynep Çankaya’yı anons etmesine rağmen, minik sporcuya “18 yaşından küçüksün, madalya veremeyiz” denilmesi, ailesi ve antrenörü için büyük bir şok yaşattı.

Organizasyondan Gelen Cevap

Aile ve sporcunun antrenörü Fatma Özkan, yarışmanın organizatörü Polat Dede ile görüştü. Dede, “Yarışabilir ancak 18 yaşından küçük olduğu için madalya vermiyoruz. Kürsüye çıkamaz, gidin istediğiniz yere şikayet edin” açıklamasında bulundu.

Çocuk Sporcuların Geleceği Tehlikede

Çankaya’nın annesi, Avukat Meryem Çankaya, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Zeynep 7 yaşından beri koşuyor. Bu, büyüklerle yaptığı ilk yarış değil. Daha önce de büyüklerle yarıştı ve sürekli ilk üçe girdi. Biz bu yarışmalarda tecrübe kazansın diye yarışıyor. Yarışmadan önce lisansını gösterdik, 10 yaşında olduğunu biliyorlar. 2. olunca, Atletizm Federasyonu ve yarışma yönetmeliklerinde olmayan bir gerekçe uydurup bu durumu bize iletiyorlar. Bir sporcu resmi olarak yarışa kabul edildiyse ve kazandıysa ödülünü almalı. Ülkemizde sporcunun yetişmesi zor. Biz, çocuklarımızı büyük özverilerle geleceğe hazırlıyoruz. Öykü Zeynep, 10 yaşında büyük kadınlarda 2. oldu diye onore edilmesini beklerken madalya alamaması adaletsizliktir.”

Eski milli atletlerden ve Öykü Zeynep Çankaya’nın antrenörü Fatma Özkan ise durumu şöyle değerlendirdi: “Bir sporcunun yarışmaya kaydı yapıldıysa ve sporcu yarışmayı kazandıysa hak ettiği ödül verilmelidir. Ya yarışa baştan kayıt yapmazsınız, ya da yaptıysanız ödülünü verirsiniz. 18 yaşından küçüklere ödül vermiyoruz diye kural uydurmak yanlıştır. Atletizm ruhunu ticarete alet edip bozuyorlar. Zaten Atletizm Federasyonu Yarışma Yönetmeliklerinde böyle bir kural bulunmamaktadır.”

Bu durum, Türk atletizminin geleceği açısından önemli bir tartışmaya yol açmakta ve organizasyonların etik kurallarını sorgulatmaktadır.

Kaş Yarımadaton’da 10 Yaşındaki Sporcuya Ödül Verilmemesi Üzerine Tartışma
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!