1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kastamonu’da Patates Tohumu Dağıtımı ve Hasat Şenliği

Kastamonu’da Patates Tohumu Dağıtımı ve Hasat Şenliği

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında, Kastamonu’daki çiftçilere toplamda 250 ton patates tohumu dağıtıldı. Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, nisan ayında toprakla buluşturulan bu tohumların ardından çiftçilerin hasat dönemine girmesiyle birlikte, Devrekani ilçesine bağlı Kasaplar köyünde bir hasat şenliği düzenledi.

Hasat şenliğine, Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Özcan Gazioğlu, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Burak Eminoğlu ve Devrekani İlçe Tarım ve Orman Müdürü Recep Hikmet Sağlar ile birlikte yerel üreticiler katıldı. Şenlikte, Başkan Altıkulaç ve İl Müdürü Tanrıkulu, kadın çiftçilerle birlikte patates hasadı gerçekleştirdi. Daha sonra Tanrıkulu, bakanlık tarafından dağıtılan tohumlardan elde edilen patateslerden bir miktar satın aldı.

Kastamonu genelinde 7 bin 350 dekar alanda ekimi yapılan patatesten yaklaşık 25 bin ton rekolte beklenirken, dekar başına 3 ila 4 ton patates alınması öngörülüyor. Şu anda patatesin kilosu ise 15 liradan alıcı buluyor.

“Patates, TAKE projeleri kapsamında yüzde 75 hibe ile desteklediğimiz bir ürün”

Hasatla ilgili açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, “Patates, Devrekani ilçemizin şeker pancarı ile birlikte en önemli ürünlerinden biri. Bu yıl yaklaşık bin 200 dekar alanda ekim yapılmış durumda. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen TAKE Projeleri çerçevesinde il genelinde 250 ton civarında patates tohumu desteği sağladık. Bugün burada, bu tohumlardan ekilen tarlamızda hasat gerçekleştiriyoruz. Devrekani genelinde 3 bin tona yakın bir verim bekliyoruz. Bu tarladan ise dönüş başına yaklaşık 3 ton verim almayı hedefliyoruz. Patates, TAKE projeleri ile desteklenen bir ürün ve yüzde 75 hibe ile destekleniyor. Artık Kastamonu genelinde şeker pancarı, yem bitkileri, buğday, arpa ve özellikle Taşköprü ilçesindeki kenevir ile birlikte en önemli ürünler arasında yer alıyor” dedi.

Tanrıkulu, Kastamonu genelinde yaklaşık 7 bin 500 dekar alanda patates ekildiğini ve bu alanlardan yaklaşık 25 ton patates rekoltesi beklediklerini belirtti.

“Sıfır tohumlarımız geliyor ve bunları tarlamıza ekiyoruz. Bu tohumlarla patateste güzel oluyor”

Kastamonu’nun Devrekani ilçesi Kasaplar köyünde patates üretimi yapan ve aynı zamanda köy muhtarı olan Adem Ayhan Kahvecioğlu, “Patatesi nisan ayında ekmeye başlıyoruz. Sökümüne eylül ayında başlayıp, ekim ayında devam ederiz. Yıllardır patates ekiyoruz. Daha önce tohum sıkıntısı yaşıyorduk, hep yıllanmış tohumları kullanıyorduk. Ancak son 8 yıldır Devrekani İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığıyla sıfır tohumlar elde ediyoruz. Bu sıfır tohumları tarlamıza ekiyoruz ve sonuç oldukça tatmin edici. Devrekani’de Kasaplar köyü patatesi artık bir marka haline geldi. Toprağımız gayet verimli ve elverişli. Dönüm başına en az 3-4 ton patates alıyoruz. Tarlamızda ilaçlama ya da fazla gübreleme yöntemleri kullanmıyoruz; doğal ve organik yetiştiriyoruz. Yetiştirdiğimiz patateslerin lezzeti ise oldukça güzel ve bölgede çok beğeniliyor. Özellikle Kastamonu’da ‘Kasaplar köyü patatesi’ olarak tanınarak satış yapılıyor. Bunun toprak yapısından kaynaklandığını düşünüyorum, lezzeti gerçekten harika” şeklinde konuştu.

“İlçemizde patates ekiminin yaygınlaştırılması için soğuk hava deposu istiyoruz”

Patatesin Devrekani’de önemli bir ürün haline geldiğini, ancak soğuk hava deposu eksikliği nedeniyle ekimin sınırlı kaldığını belirten Kahvecioğlu, “Bizler patatesimizi üretiyoruz, suyumuz bol, barajlarımız var ve kapalı kanallarımız mevcut. Ancak depolama konusunda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bu nedenle pazar oluşmuyor; zira bölgemizde soğuk hava deposu bulunmuyor. Ürettiğimiz ürünü bu sebeple pazarlayamıyoruz. Verim konusunda bir sorun yok, her türlü verimi alıyoruz. En büyük sıkıntımız, ürettiğimiz ürünü depolamak. Depo konusundaki sıkıntılarımızın çözülmesini bekliyoruz. Büyük bir soğuk hava deposu olursa üretimimiz de artacaktır. Bir türlü bu yapılamadı; yapılırsa daha iyi olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Kastamonu’da Patates Tohumu Dağıtımı ve Hasat Şenliği
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!