1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. KGM’nin Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Trafik Güvenliği Çalışmaları

KGM’nin Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Trafik Güvenliği Çalışmaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ve Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS)

Türkiye genelinde güvenli ve konforlu bir seyahat deneyimi sağlamak amacıyla Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) uygulamalarını yaygınlaştırma hedefini benimsemiştir. 2025 yılı için hazırlanan Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’ne göre, trafik kazalarını minimize etmek ve sürücüleri olumsuz yol koşulları hakkında önceden bilgilendirmek amacıyla yapılan çalışmalar çerçevesinde, AUS uygulaması yapılan yol kesimlerinin uzunluğunun 170 kilometreye çıkarılması planlanmaktadır.

Dijital uyarı ekranlarının kapsamını genişletmek ve sürücüleri buzlanma, sis, kaza ve yol çalışmaları gibi durumlar hakkında anlık olarak uyarmak amacıyla yeni adımlar atılmaktadır.

Çevre Dostu Ulaşım Sistemleri Geliştiriliyor

KGM, yol ağlarında çevre dostu ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi için devam eden çalışmalarını sürdürmekte, bu bağlamda AUS uygulamalarıyla bütünleştirilmiş GPS ve kablosuz teknolojilerini aktif bir şekilde kullanmaktadır. Gelecek yıl kara yolu ulaşımına toplamda 322 milyar 584 milyon 819 bin lira, trafik güvenliği hizmetlerine ise 18 milyar 748 milyon 516 bin lira bütçe ayrılmıştır. Ayrıca, yönetim ve destek programlarına da 8 milyar 119 milyon 35 bin lira kaynak sağlanacaktır.

Yol Haberleşme Altyapısı Genişletiliyor

Bu yıl sonuna kadar devlet ve il yollarında 435 kilometreye çıkarılması planlanan haberleşme altyapısının, 2025 yılı itibarıyla 550 kilometreye ulaşması hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra, bu altyapının 2026’da 600 kilometre, 2027’de ise 650 kilometreye kadar genişletilmesi öngörülmektedir. AUS kapsamındaki yol ağının da 2026’da 180 kilometreye, 2027’de ise 190 kilometreye ulaşması beklenmektedir.

2025 Yılı Trafik Güvenliği Çalışmaları

2025 yılında trafik güvenliğini artırmak amacıyla KGM, 34 kaza kara noktasında iyileştirme çalışması gerçekleştirecektir. Bunun yanı sıra, 31 milyon 800 bin metrekare yatay ve 136 bin metrekare düşey işaretleme yapılması planlanmaktadır. Güvenli sürüşü teşvik etmek amacıyla ise toplamda 2 bin 100 kilometre otokorkuluk montajı gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

725 Kilometre Sürücü Uyarı Bantları Döşenecek

Sürücülerin yorgunluk, dikkatsizlik ve uykusuzluk nedeniyle yaşadığı kazaları önlemek amacıyla kullanılan sarsma bantları, sürücülere sesli veya titreşimli uyarılar vermektedir. Bu kapsamda, 2025 yılında toplamda 725 kilometre uzunluğunda sarsma bandı döşenmesi planlanmaktadır.

Kaynak: Sözcü

KGM’nin Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Trafik Güvenliği Çalışmaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!