1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kocasinan’da Baraj Göleti ve Balıkçılık Hayatı

Kocasinan’da Baraj Göleti ve Balıkçılık Hayatı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kocasinan’da Barajın Ardından Yaşam

Kocasinan'da Barajın Ardından Yaşam

Kent merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta yer alan Kocasinan ilçesi, özellikle Kuşçu Mahallesi, 2003 yılında Kızılırmak Nehri üzerinde inşa edilen Yamula Barajı’nın etkisiyle su altında kalmış bir yerleşim alanıdır. Bu durum, beldenin sakinlerinden bazılarını kent merkezine göç etmeye zorlayarak, diğer bir kısmının ise göle yaklaşık bir kilometre mesafede kurulan yeni yerleşim alanında yaşamlarını sürdürmelerine sebep olmuştur.

Baraj inşaatı öncesinde tarımsal faaliyetlerle geçimini sağlayan mahalle sakinlerinden biri olan 60 yaşındaki Mustafa Taşhan, artık yaşamını baraj gölünde avladığı balıklarla devam ettirmektedir. Sabahın ilk ışıklarıyla göle açılan Taşhan, kuraklığın etkisiyle su altında kalan eski mahallesinin hatıralarını barındıran yapıların yanından geçerek, ağlarını suya atmaktadır.

Ertesi gün, tuttuğu balıkları toplamak için tekrar göle açılan Taşhan, yakaladığı balıkları Yamula Su Ürünleri Kooperatifine satmaktadır. Taşhan, AA muhabirine verdiği demeçte, “21 yıl önce bağ ve bahçelerimizin baraj yapılmasıyla su altında kaldığını, köy nüfusunun yarısının şehre, diğer yarısının da yeni yerleşim birimine göç ettiğini” dile getirdi.

Kocasinan'da Baraj Göleti ve Balıkçılık Hayatı

Çocukluğunun ve gençliğinin Kuşçu Mahallesi’nde geçtiğini ifade eden Taşhan, eski mahallesinde birçok hatırasının olduğunu belirtirken, soy ismini verdiği teknesiyle her sabah heyecanla göle açıldığını kaydetti. Taşhan, şu sözlerle duygularını aktardı:

  • “Kuşçu önceden çok güzeldi. Çocukluğumuz burada geçti, burada büyüdüm.”
  • “Çocukken oltayla balık tutardım. Baraj su tutunca tekne aldım, balıkçılığa başladım.”
  • “Şu an bulunduğum yerde benim köyüm vardı, bahçelerim vardı, onun üzerinde balıkçılık yapıyorum, bu da beni üzüyor.”
  • “Bu yaştan sonra yapacak bir şey de yok, ekmek kapımız. Mecbur devam ettiriyoruz.”
  • “Ekmek parası kazanmak için çocukluğumun geçtiği yerde, hatıralarımın üzerinde şu an ağ atıyorum.”
  • “Her gün balık avlamaya çıkmak zorundayım. Zaten balık tuttuğumuz sadece 3 ay. Tek başıma günde 1500-2000 metre ağ atıyorum.”

Mustafa Taşhan, geçmişe özlemle bakarken, aynı zamanda baraj gölünde sürdürdüğü balıkçılık faaliyetinin kendisine bir geçim kaynağı sunduğunu vurgulamaktadır.

Kaynak: Sözcü

Kocasinan'da Baraj Göleti ve Balıkçılık Hayatı

Kocasinan’da Baraj Göleti ve Balıkçılık Hayatı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!