Köfteci Yusuf’ta Domuz Eti İddiası Gündemde
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı taklit ve tağşiş ürünleri listesinde, ünlü restoran zinciri Köfteci Yusuf’un bazı ürünlerinde domuz eti kullanıldığına dair iddialar ortaya atıldı. Şirket, bu iddiaları kesin bir dille yalanlarken, bakanlığı suçladı. Ancak, bakanlık daha önce adını açıklamadığı Köfteci Yusuf’u da listeye ekleyerek durumu ciddi bir şekilde değerlendirdi.
Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan Açıklama
Bu konuyla ilgili olarak, tanınmış ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, “Köfteci Yusuf olayı hakkında farklı düşünüyorum” dedi ve domuz etinin maliyetine dikkat çekti. Demirtaş, “Bu işin altından, işletmeyi ucuza satın almaya çalışan mafyavari gruplar çıkabilir mi?” ifadesini dile getirdi. X hesabından yaptığı paylaşımda, şu sözleri sarf etti:
- “Milyonlarca dolar değerine ulaşmış bir işletme, neden binde bir oranında domuz eti kullansın? Domuz eti, normal etin yarı fiyatına olsa bile (ki bu doğru değil), 1000 birim maliyeti olan köfte 999.5 birim maliyete iner. Böylesine küçük bir oran için, milyonlarca dolar değerindeki bir işletme öyle büyük bir riske girer mi?”
- “Bu işin altından işletmeyi ucuza satın almaya çalışan mafyavari gruplar çıkabilir mi? Bir düşünelim isterim!”
Olayın Gelişimi
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı taklit ve tağşiş ürünleri listesi sonrasında, Köfteci Yusuf’un domuz eti kullandığı iddiaları sosyal medyada hızla yayıldı. İddiaların ardından Köfteci Yusuf, ürünlerinde kesinlikle domuz eti kullanılmadığını belirterek şu açıklamayı yaptı:
“Usulsüzlükler içeren ve gerçeği yansıtmayan analiz sonuçları sonrasında, Tarım İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüğü tarafından üretim tesisimizde yapılan denetimlerde herhangi bir olumsuz sonuçla karşılaşılmamıştır. Ürünlerimizde asla domuz eti kullanılmamıştır. Analiz sonuçlarının maddi gerçeği yansıtmadığı, bu sonuçların kötü niyetli kişilerin eylemleri neticesinde ya da gen testi olarak bilinen uygulamalarla yapılan analiz testlerinde, şirketimizin hiçbir dahli olmadan oluşmuş bulaşma nedeniyle böyle bir sonuç çıktığı değerlendirilmektedir.”
Köfteci Yusuf’tan Kumpas İddiası
Şirketin açıklamasında, “Bugüne kadar herhangi bir açıklama yapmamamızın sebebi devam eden hukuki süreçlere ve yargıya olumsuz etkide bulunmak istememizdir. Ancak gelinen aşamada, Bakanlığa ait gizli evrakların basına sızdırılması nedeniyle, müşterilerimizin, tedarikçilerimizin, çalışma arkadaşlarımızın ve markamıza gönül vermiş tüm dostlarımızın yoğun talepleri üzerine bu açıklamayı yapma gerekliliği doğmuştur.” ifadeleri yer aldı. Şirket, bu durumu bir “karanlık kumpas” olarak nitelendirerek, konunun sonuna kadar aydınlatılması için destek talep etti.
Bakanlık Üzerine Düşen Görev
Tarım ve Orman Bakanlığı, “güvenilirgida.tarimorman.gov.tr” internet adresinde paylaştığı bilgilere göre, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş ürün sayısının 72’ye, taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşmiş ürün sayısının ise 552’ye yükseldiğini bildirdi. Özellikle, Bursa Yenişehir’deki iki şubede şubat ayında yapılan denetimlerde, köfte ve dana eti döner ürünlerinde domuz etine rastlandığı bilgisi verildi. Bu nedenle, şirketin söz konusu işletmeleri “sağlığı tehlikeye düşüren gıdalar” kategorisine eklendi.
Köfteci Yusuf’un Sahibi Yusuf Akkaş’ın Açıklamaları
Köfteci Yusuf’un sahibi Yusuf Akkaş, SÖZCÜ Medya Grubu Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk’e verdiği mülakatta, “Başıma ne getirildiğini bilmiyorum. Olayı adalete bildirdim, benim siyasi gücüm yok, işimde ekmeğimde olan biriyim. Yurt genelinde 280 iş yerimiz var ve yanımda 12 bin kişi çalışıyor. 700’ü aşkın gıda mühendisi ve veteriner var. Bunların arasında böyle bir şey yapmaya kalkışsanız bile yapamazsınız.”
Akkaş, “Ben garip bir kuşum, yanımda çalışan 12 bin kişinin yüzlerine kara leke sürdürmeyeceğim. Bu olayın en kısa zamanda aydınlanması için elimden gelen çabayı göstereceğim. Kötüler iyilerden daha zeki, iyiler sonuçta her zaman kazanır.” diyerek, yaşanan sürecin aydınlatılması için kararlılığını vurguladı.
Kaynak: Sözcü